Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 21:49

Υπάρχουν ακόμη τόσοι αμνήμονες και άκριτοι;

 

Μεγάλη “σπέκουλα” συνόδευσε από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει, την αναγγελία του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σπέκουλα η οποία κινείται σε δύο άξονες:

* Από τη μία προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το μέτρο αυτό ευνοεί τους... πλούσιους. Αυτό κραυγάζουν τόσο η “Αυγή” όσο και η “Εφημερίδα των Συντακτών”. Η πρώτη μας ενημερώνει ότι ευνοούνται οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων (φαντάζομαι θα έχουν στο νου τους τον Παπαδημούλη ή τον Σταθάκη) και η δεύτερη ότι ευνοούνται τα εισοδηματικά “ρετιρέ”.

* Από την άλλη γίνεται “ανάλυση” της σκοπιμότητας του μέτρου. Μια ανάλυση που καταλήγει στο σύνηθες συμπέρασμα: ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει. Μείωση επιβαρύνσεων των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης, άρα... πρόωρες εκλογές.

Μου μένει ειλικρινώς η απορία σε ποιους απευθύνονται. Θεωρούν ότι η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, των ψηφοφόρων, είναι τόσο αμνήμονες και τόσο άκριτοι, ώστε να καταπίνουν αμάσητη αυτή την προπαγάνδα; Τόσο ανίκανοι να κάνουν έναν απλό συλλογισμό; Να σκεφθούν δηλαδή πως αν η μείωση του ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους πλούσιους μια φορά, πόσο θα τους ευνοούσε αυτό που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός τους, δηλαδή η πλήρης κατάργηση αυτού του πρόσθετου φόρου;

Αντιγράφω από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων μία παράγραφο από τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, όταν ανέλαβε την εξουσία η “για πρώτη φορά” Αριστερά, με το δεκανίκι του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου:

“Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θέλω, όμως, εδώ να είμαι ξεκάθαρος. Καλώ όλους τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα, να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014. Το 2015, όμως, δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση”.

Άλλο ένα ψέμα, άλλη μία “αυταπάτη”. Ούτε ο ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε, ούτε ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας υλοποιήθηκε. Και τώρα που μία, κατ' αυτούς, “καπιταλιστική”, μία “νεοφιλελεύθερη” εξουσία προχώρησε για δεύτερη φορά σε μείωση του συγκεκριμένου φόρου, αυτοί ακολουθούν την τακτική της αλεπούς που “όσα δεν φτάνει, τα κάνει κρεμαστάρια”.

Πόσο ακόμη θα υποτιμούν και θα περιφρονούν τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα πολίτη; Πόσο ακόμη θα σερβίρουν κουτόχορτο;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr