Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2022 22:55

Ποιος θα τολμήσει να τους διαλύσει;

Είναι ασφαλώς θετικό το ότι έγινε “εισβολή” της αστυνομίας στα “στέκια” των οργανωμένων “οπαδών” των ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Και είναι πράγματι εντυπωσιακά τα ευρήματα σε φονικά όργανα και εργαλεία καταστροφών και τραμπουκισμού. Αλλά είναι αρνητικό το γεγονός ότι χρειάσθηκε να χάσει τη ζωή του ένας δεκαεννιάχρονος νέος, με τόσο βάρβαρο τρόπο, για να γίνει μια τέτοια έρευνα, ενώ όλοι γνωρίζουν, εδώ και δεκαετίες, τι πράγματι συμβαίνει με αυτό το “σύστημα” των οργανωμένων “οπαδών”, όχι μόνο των ομάδων της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας, του Πειραιά και πολλών άλλων αστικών κέντρων.
Τέτοιες θεαματικές επιχειρήσεις έχουμε δει και στο παρελθόν. Όταν και πάλι είχε χυθεί αίμα. Όταν είχε, από τέτοιου φυράματος “οπαδούς” της δικής μου ομάδας, του Ολυμπιακού, δολοφονηθεί ο “οπαδός” του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος, το 2007. Αλλά όπως συνήθως συμβαίνει σε τούτο τον τόπο, “το θαύμα κρατά τρεις μέρες”. Οργανώνεται μια εντυπωσιακή και εντόνως προβαλλόμενη “επιχείρηση σκούπα” και μετά… από δω πάνε οι άλλοι. Ενίοτε έχουμε και νομοθετική συνέχεια. Με διαφημιζόμενη, από την εκάστοτε εξουσία, “αυστηροποίηση” των ποινών με στόχο την “εξυγίανση” του ποδοσφαίρου, και μπλα-μπλα.
Είναι μια κωμική όσο και προκλητική πραγματικότητα. Για να μη χαλάσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες τα κέφια των διαφόρων ισχυρών του ποδοσφαίρου, που είναι και ισχυροί του χρήματος, ψηφίζουν νόμους, έτσι για να δείξουν ότι κάτι έκαναν, και στην συνέχεια τους αφήνουν αδρανείς, ανενεργούς, ίσα για να υπάρχουν στο ράφι.
Ευπρόσδεκτο, κ. Πρόεδρε, το έντονο ενδιαφέρον που δείξατε για την σύλληψη του αποτρόπαιου δολοφόνου. Αλλά ούτε η δική του καταδίκη, ούτε και μερικών άλλων ακόμη, θα εξαλείψει την βία από τον χώρο του αθλητισμού, αν δεν αποφασίσετε να τσακίσετε οριστικώς το παρακράτος. Διότι παρακράτος συνιστούν όλες αυτές οι λέσχες των οργανωμένων “οπαδών”. Όπου, εκτός από τα στειλιάρια, τους λοστούς, τα μαχαίρια, θα έπρεπε να ξεσκονισθούν και τα οικονομικά τους. Διότι υπάρχουν οι μέντορες, οι χρηματοδότες και οι προστάτες αυτών των αλητών, που συντηρούν τις γιάφκες τους με ζεστό χρήμα. Τα “στέκια” που είναι αποθήκες οπλισμού και κέντρα διακίνησης ναρκωτικών. Και αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων που διαπράττουν οι “σμπίροι” τους. Οι άρρωστοι φανατικοί, σαν τον δολοφόνο του Άλκη, είναι απλώς μισθοφόροι τους. Ο παρακρατικός στρατός τους.   

giorgis@massavetas.gr