Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 21:05

Όσα ειπώθηκαν ή δεν προλάβαμε να πούμε στη συγκέντρωση για τον προλιμένα της Καλαμάτας

Του Γιώργου Καραμπάτου - Συντονιστικό Όργανο των Παραγωγικών Τάξεων της Μεσσηνίας

Φίλοι & Φίλες, με δεδομένο ότι κανείς δεν συμφωνεί για την τσιμεντοποίηση του προλιμένα και την κατασκευή δύο κτιρίων πάνω στον αιγιαλό για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και οι προλαλήσαντες ασχολήθηκαν διεξοδικά, δεν χρειάζεται να σας κουράσω περισσότερο γι’ αυτό.
Εγώ θα σταθώ στο θέμα του λιμένα της Καλαμάτας το οποίο συζητάμε αλλά μας διαφεύγει το γεγονός ότι δεν είμαστε εμείς ιδιοκτήτες του, γιατί ο λιμένας της Καλαμάτας είναι λιμένας εθνικής σημασίας.
Συζητάμε για τις ανάγκες τις δικές μας και δεν φαίνεται να μας απασχολεί ότι το λιμάνι της Καλαμάτας δημιουργήθηκε από τον μεγάλο πολιτικό Κουμουνδούρο και μας παραχωρήθηκε για να το φροντίζουμε και να το εκσυγχρονίζουμε, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ίδιο ισχύει και για το τρένο, που έφτασε ως εδώ χάρη σε να άλλον μεγάλο πολιτικό τον Τρικούπη. Σκεφτείτε πως θα ακουγόταν εάν λέγαμε ότι το τρένο είναι δικό μας επειδή ο σταθμός και οι γραμμές είναι μέσα στην πόλη, δηλαδή το ίδιο που λέμε με ευκολία για το λιμάνι.
Επίσης, είναι ανησυχητικό ότι αποφεύγουμε να αναφερθούμε στην δημιουργία 25 θέσεων ελλιμενισμού MEGA YACHT που προτείνει το Master Plan. Φανταστείτε 25 MEGA YACHT σε μέγεθος όπως αυτό που σήμερα είναι δεμένο στο λιμάνι και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν γίνει αυτό τότε το λιμάνι μας μετατρέπεται de facto σε μαρίνα – πάρκινγκ Mega yacht και αυτό θα είναι η αρχή που θα οδηγήσει στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Επίσης παρατηρώ ότι το θέμα της ανάπτυξης δεν το θέτει κανείς, την ίδια ώρα που η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ως οι φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, την ίδια ώρα που φωνάζουν για τους νέους που μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, για να έχουμε ανάπτυξη, πρέπει να πιέσουμε να ολοκληρωθεί ο οδικός δυτικός άξονας, να προχωρήσει ο περιφερειακός δακτύλιος της Μεσσηνίας, να επαναλειτουργήσει το τρένο, να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο και το λιμάνι να παίξει το ρόλο του. Να σημειώσουμε ότι οι υποδομές αυτές, λόγω του πολύ υψηλού κόστους κατασκευής τους, πρέπει να εξασφαλίζουν βιωσιμότητα και ακριβώς εδώ πρέπει να ερμηνεύσουμε σωστά την σημασία του λιμένα της Καλαμάτας για την βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας: να έχει ρόλο ακραίου ισχυρού κόμβου συνδυασμένων μεταφορών και συνέχειας προς άλλους λιμένες ή να είναι κόμβος διασταύρωσης με άλλους λιμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγάλα έργα δεν προχωράνε, δεν είναι τυχαίο ότι το τρένο σταμάτησε, δεν είναι τυχαίο ότι με το προτεινόμενο Master Plan θέλουν το λιμάνι της Καλαμάτας να το μετατρέψουν σε παρκινγκ MEGA YACHT και στη συνέχεια σε μαρίνα.
Ακούστηκε ότι οι παραγωγικές τάξεις θέλουν να τοποθετήσουν κοντέινερ στο λιμάνι… Όχι, φίλοι μου, είναι ψέμα. Εμείς, θέλουμε το λιμάνι της Καλαμάτας να έχει ήπιες δραστηριότητες, δηλαδή να έρχονται και να φεύγουν επιβάτες & ταξιδιώτες με τα μεταφορικά τους, εμπορεύματα από και προς την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Κρήτη, την Μεσόγειο. Θέλουμε να έρχονται κρουαζιερόπλοια και να αφήνουν τουρίστες για να γνωρίσουν τον γαστρονομικό προορισμό Καλαμάτα, πατρίδα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών, την καλλίκαρπο και καλλίγευστο Μεσσηνία μαζί και την υπόλοιπη Πελοπόννησο με τις ομορφιές, τα μνημεία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.
Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι αυτοί οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί δεν είναι εύκολοι, χρειάζονται πολιτικούς στο μέγεθος αυτών που έφτιαξαν αυτές τις τεράστιες υποδομές που μας επέτρεψαν να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια Ελλάδα, τουλάχιστον ας μην τα γκρεμίσουμε για να κρύψουμε την αδυναμία μας να διαχειριστούμε αυτόν τον πλούτο.