Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 21:45

Νωπό το αίμα, μα οι δικαστές... αναβάλλουν

Είναι παρήγορο και συγκινητικό αυτό που συνέβη την Κυριακή. Όταν δηλαδή κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικών συναντήσεων εμφανίσθηκαν ομάδες ολόκληρες να καταδικάζουν τα φαινόμενα βίας.

Αλλά δεν είναι αρκετό. Η στάση των ποδοσφαιριστών έστελνε ένα μήνυμα που είχε ως παραλήπτες εκείνους οι οποίοι είναι πράγματι φίλαθλοι. Όμως ο χώρος του ποδοσφαίρου (και όχι μόνον, όπως έχει αποδειχθεί με εκδηλώσεις βίας από το μπάσκετ έως το πόλο) δεν κυριαρχείται από τους φιλάθλους. Ακόμη και αν είναι αριθμητικώς περισσότεροι στις κερκίδες ενός γηπέδου. Κυριαρχείται από τον “δυναμισμό” των “οργανωμένων οπαδών”, μελών των “συνδέσμων” κάθε ομάδας. Όπου το να ψάχνεις να βρεις ανάμεσά τους “αγνό φίλαθλο” είναι σαν να αναζητείς μια βελόνα στα άχυρα.

Δεν είμαι αισιόδοξος ότι οι αλλεπάλληλες συσκέψεις και επικοινωνίες σας, κ. Πρόεδρε, είτε με τους υπουργούς σας είτε με “παράγοντες” του ποδοσφαίρου, θα αποδώσουν τα βέλτιστα ως προς την αντιμετώπιση της “οπαδικής βίας”. Θα περιμένουμε βεβαίως, όλοι οι πολίτες, ιδίως όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο, να δούμε τι είδους αποφάσεις θα ανακοινώσετε. Με την ελπίδα να έχετε αντιληφθεί ότι καμιά πολιτική εναντίον των “χουλιγκάνων” δεν πρόκειται να αποδώσει, έτσι ώστε ο 19χρονος Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα, όπως εύχεται η χαροκαμένη μητέρα του, αν δεν κτυπήσετε το κεφάλι του φιδιού.

Δυστυχώς η επικαιρότητα κραυγάζει ότι, όχι μόνον η πολιτική ηγεσία, αλλά και η Δικαιοσύνη, όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με το κεφάλι του φιδιού, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν την ευθύνη της πάταξής του. Οι μεν πολιτικοί, ανεξαρτήτως χρώματος, για να αποφύγουν το “πολιτικό κόστος”. Να μη γίνουν “εχθροί” των φανατικών “οπαδών” της μιας ή της άλλης ομάδας. Οι δε δικαστές επειδή ακολουθούν την πρακτική του “απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο”. Με χαρακτηριστικότερη εκδήλωση την εύκολη αναβολή εκδίκασης των υποθέσεων. “Ας βγάλει άλλος τα κάστανα από τη φωτιά”.

Ακριβώς λίγα εικοσιτετράωρα από την αποτρόπαιη δολοφονία του Άλκη, δικαστήριο το οποίο θα εκδίκαζε την υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη, ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, για την εμφάνισή του με όπλο στον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. “ανακάλυψε” έναν ακόμη λόγο για αναβολή της εκδίκασης. Και είναι η έβδομη φορά που συμβαίνει αυτό. Επί επτά φορές, με διάφορες δικαιολογίες, έχουμε άρνηση απονομής δικαιοσύνης.

Ελπίζω να μη δούμε στο τέλος και την… παραγραφή.

giorgis@massavetas.gr