Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 22:46

Εχεις πάει σε σούπερ μάρκετ κ. υπουργέ;

Ευλογημένη χειμωνιάτικη μέρα, ηλιόλουστη.

Από αυτές που σε κάνουν να σκεφθείς πως είσαι τυχερός που έλαχε να ζεις σε τούτη την χώρα, την Ελλάδα. Όπου ο κατά τον Ελύτη “Ήλιος ο Ηλιάτορας” δεν τσιγκουνεύεται τις… παροχές του. Προσιτές σε όλους. Και τους πιο φτωχούς. Οπότε είπα να βγω λιγάκι ως τη λαϊκή. Όχι τόσο για να πάρω δυο πραγματάκια. Όσο, κυρίως, για να επιδοθώ στο “κουσούρι” μου. Του ωτακουστή. Να ακούω τα σχόλια, είτε των πελατών είτε και των πωλητών. (Των τελευταίων είναι πάντοτε διατυπωμένα με ηχηρότερο τρόπο). Είναι κάτι που το έχω ανάγκη. Ως άμεση επαφή με την πραγματικότητα.

Και τι δεν άκουσα. Το μενού περιελάμβανε μια τεράστια ποικιλία “πιάτων”. Από την δολοφονία του Αλκη και το “κανείς δεν πρόκειται να κάνει τίποτε με αυτούς τους αλήτες, γιατί τους είναι χρήσιμοι”, ως τις εκρήξεις θυμού για τα όσα αποκαλύπτονται περί τον “οίκο ευγηρίας” των Χανίων. Αλλά, το “κυρίως πιάτο” ήταν πάντα το θέμα της ακρίβειας. Με έμφαση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. “Εγκεφαλικό θα πάθω” έλεγε η μια. “Δεν θα το γλιτώσω το έμφραγμα” συμπλήρωνε ο άλλος. Και καθένας ανέπτυσσε, με λεπτομέρειες, τι ακριβώς του συμβαίνει. “Μα είναι δυνατόν, όταν πληρώνω τακτικά τους λογαριασμούς μου, γύρω στα δύο με δυόμισι κατοστάρικα το μήνα, να μου στέλνουν ξαφνικά έναν λογαριασμό πάνω από χίλια εκατό ευρώ, που είναι, λένε, για τις «αναπροσαρμογές των αυξήσεων»; Πού θα βρω να πληρώσω τέτοιο πόσο ξαφνικά, όταν η σύνταξή μου είναι κάτι λίγα ευρώ πάνω από το πεντακοσάρικο”;
Είναι εύκολο, για κάθε υπουργό, κάθε κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος της εκάστοτε εξουσίας, να “καθαρίζει” βαπτίζοντας ως “εγκάθετους” άλλων κομμάτων τους πολίτες που διαμαρτύρονται, όπως συνέβη κατά τις επισκέψεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη στην Φλώρινα και την Καστοριά. Αλλά μια τέτοια τακτική δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, θα έπρεπε να ευγνωμονούν τους διαμαρτυρόμενους, διότι τους προσφέρουν την ευκαιρία να έχουν μια επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.
Όταν δεν πάνε οι πολιτικοί στις λαϊκές, ε, πρέπει να πηγαίνουν οι λαϊκές στους πολιτικούς. Αυτό το “έχεις πάει ποτέ σε σούπερ μάρκετ”, που εκτοξεύθηκε στην Φλώρινα, μπορεί να φαίνεται λαϊκισμός. Είναι όμως ένα ερώτημα το οποίο θα άξιζε να υποβάλλουν οι εκάστοτε εξουσιαστές στον εαυτό τους.

giorgis@massavetas.gr