Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 22:23

Οι περιπέτειες ενός βιβλίου που αγάπησα

 

Επιτρέψτε μου σήμερα να ασχοληθώ με... εμένα.

Να μοιρασθώ μαζί σας τη χαρά μου για ένα γεγονός. Οι παραστάσεις από τη θεατρική απόδοση του βιβλίου μου “Γυναικείες Ιστορίες”, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, στο θέατρο του πολυχώρου VAULT στον Βοτανικό, είχαν προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου. Αλλά τελικώς θα παραταθούν “κατόπιν απαιτήσεως του κοινού” που έλεγαν παλαιότερα στις διαφημίσεις θεατρικών ή κινηματογραφικών έργων, για όλο τον Μάρτιο. Και βλέπουμε.

Οφείλω όμως μια εξήγηση σε αναγνώστριες και αναγνώστες που μου στέλνουν μηνύματα σχετικώς με το βιβλίο, ζητώντας αποστολή με αντικαταβολή. Διότι δεν μου είναι εύκολο να στέλνω βιβλία οπουδήποτε με αντικαταβολή, ιδίως όταν πρόκειται για περιοχές που οι διανομείς χαρακτηρίζουν “δυσπρόσιτες”. Για να κατανοήσετε το πρόβλημα, αρκεί να σας αναφέρω ότι ένα βιβλίο με τιμή πώλησης μόνο 10 ευρώ προς μια αναγνώστρια από τη Στούπα Μεσσηνίας κόστισε συνολικώς μαζί με τα μεταφορικά και το κόστος αντικαταβολής 22 ευρώ. Δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής πώλησής του. Δεν είναι άδικο;

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να προμηθευτεί όποιος ενδιαφέρεται το βιβλίο, χωρίς καμιά απολύτως επιβάρυνση, από τα γραφεία των εφημερίδων “Ελευθερία” Καλαμάτας, “Ταχυδρόμος” Βόλου, “Δημοκράτης” Μυτιλήνης, “Χρόνος” Κοζάνης και “Νέα Επαρχία” Σητείας. Στα βιβλιοπωλεία δεν θα πάει, διότι τυπώθηκε μικρός αριθμός αντιτύπων, πρωτίστως για τις ανάγκες του θεάτρου, όπου κάποιοι θεατές ζητούσαν επιμόνως το βιβλίο.

Το ξανατύπωσα με δικές μου δαπάνες, για να “εκδικηθώ” τις πρότερες ατυχίες του. Διότι στην αρχική του έκδοση από τα “Ελληνικά Γράμματα”… έπεσε στην περίπτωση. Ενώ πήγαινε πολύ καλά, ο εκδοτικός οίκος αγοράστηκε από το τότε συγκρότημα Λαμπράκη. Και είχε πια τόσο... λαμπρή διαχείριση από τον πολύφερνο Σταύρο Ψυχάρη, ώστε κατέβασε ρολά. Και το χειρότερο: Εκατοντάδες τίτλοι βιβλίων οδηγήθηκαν στην... πολτοποίηση. Τη δεύτερη φορά εκδόθηκε από τον Γαβριηλίδη με προσθήκη πέντε διηγημάτων. Αλλά όταν ο Σάμη έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, μπήκαν οι τράπεζες, κατάσχεσαν τα πάντα και έστειλαν και αυτές τα βιβλία για... πολτοποίηση. Και έμεινα με δύο μόνο αντίτυπα.

Αυτή είναι η “πονεμένη ιστορία” ενός βιβλίου που δεν είναι δα και η μοναδική στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά. Επομένως, αποστολές είναι εφικτές μόνο μέσω απλού ταχυδρομείου. Ευχαριστώ για την κατανόηση.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr