Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 22:13

Η Ουκρανία φλέγεται, ενεργός η πυρηνική απειλή!

 

Του Χρήστου Καπούτση

Ο Πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία, έχει όλα τα χαρακτηριστικά, ενός συμβατικού πολέμου. Είναι  απάνθρωπος, σκληρός, φονικός, καταστροφικός, έχει θύματα αμάχους, ενώ το μέλλον των στρατιωτικών που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», δεν διαγράφεται λαμπρό...  Στοιχεία από πρόσφατους πολέμους αποδεικνύουν ότι οι στρατιώτες που γυρίζουν στα σπίτια τους από το μέτωπο  πάσχουν, από κατάθλιψη, αυτοκτονικό σύνδρομο και ρέπουν προς τον αλκοολισμό και βιαιοπραγούν προς τα μέλη των οικογενειών τους.   Αρκεί να αναφέρουμε οι, από τους 2,2 εκατομμύρια βετεράνους αμερικανούς στρατιωτικούς του Ιράκ και του Αφγανιστάν περίπου 700.000 είναι επίσημα αναγνωρισμένοι ως ψυχικά πάσχοντες από κάποια διαταραχή που προκλήθηκε από τους πολέμους! «Ο σκοπός του πολέμου δεν είναι να πεθάνεις για την πατρίδα σου, αλλά να κάνεις το άλλο καθίκι να πεθάνει για τη δική του.» (Τζωρτζ Πάττον, 1885-1945, Αμερικανός στρατηγός θρύλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου).

Επιπλέον ο πόλεμος της Ουκρανία, έχει και τα χαρακτηριστικά   σύγχρονων  μορφών πολέμου, όπως ο υβριδικός πόλεμος, ο κυβερνοπόλεμος,  η προπαγάνδα και ο  πληροφοριακός πόλεμος. Ο υβριδικός πόλεμος είναι πόλεμος ισχύος, επιρροής και ιδεών.  Χρησιμοποιείται για την φυσική και πνευματική κάμψη-υποταγή του αντιπάλου και την επιρροή στον τοπικό πληθυσμό και στην διεθνή κοινή γνώμη. Επίσης κυρίαρχος είναι ο ρόλος της Προπαγάνδας, αλλά και των ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ΒΛ. Πούτιν, στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι  επικεφαλής και των προπαγανδιστικών και ψυχολογικών επιχειρήσεων, παραπλανώντας τους πάντες, επιμένοντας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στην  Ουκρανία.    Ας μη ξεχνάμε ότι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.  Για παράδειγμα, όλα σχεδόν τα Δυτικά ΜΜΕ, αναφέρουν  ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί   θερμοβαρικές βόμβες, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη χρήση τους...

 

Εφιαλτική η εικόνα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (ΤΕΤΑΡΤΗ 2 Μαρτίου 2022 και ΩΡΑ 7-10 το πρωί),  η πρωτεύουσα της Ουκρανίας το  Κίεβο, βρίσκεται υπό ασφυκτική στρατιωτική πολιορκία.

Η στρατιωτική κατάληψη  ή η παράδοση της πρωτεύουσας  της Ουκρανίας, φαίνεται να αποτελεί  κεντρικό στρατηγικό στόχο στρατιωτικής επικράτησης του Ρωσικού Στρατού, με  άμεση συνέπεια την  πολιτικής αλλαγή (με την απομάκρυνση του προέδρου Ζελένσκι) και τον αποσυντονισμό του κρατικού μηχανισμού και των Ε.Δ. της Ουκρανίας. Κυρίως όμως, η κατάληψη του Κιέβου και η «εξόντωση» (φυσική ή πολιτική εξόντωση του εκλεγμένου Προέδρου τα Ουκρανίας),  είναι και θέμα   προσωπικού γοήτρου του προέδρου Βλ. Πούτιν.. Και δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Είναι σε πλήρη εξέλιξη μια ιδιαίτερης σφοδρότητας επιθετική επιχείρηση  με τεράστια ισχύ πυρός, των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων,  σε ολόκληρη  την ουκρανική επικράτεια.  Η Ουκρανία ΦΛΕΓΕΤΑΙ. Ο Ρωσικός στρατός, χρησιμοποιεί ασύμμετρα μεγάλη στρατιωτική βία, ίσως λόγω μερικών αποτυχιών ή και απρόσμενης αντίστασης του Ουκρανικού στρατού,  κατά τις  πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής. Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν  με ειδικές μονάδες την κατάληψη της πόλης Χάρκοβο, που αποτελεί το βιομηχανικό κέντρο στα βορειοανατολικά της χώρας. Αερομεταφερόμενες μονάδες, εισέβαλαν στο κέντρο της Πόλης και διεξάγονται μάχες «σώμα με σώμα» σε πολλά σημεία.

Ο ρωσικός στρατός, τις τελευταίες 48 ώρες,  με  επιχειρήσεις  των Ειδικών δυνάμεων  προσπαθεί να καταλάβει και να ελέγξει υδροηλεκτρικούς σταθμούς, πυρηνικά εργοστάσια, ενεργειακούς κόμβους και αγωγούς μεταφοράς ενέργειας σε κάθε γωνία της Ουκρανίας.

Η Ρωσική Αεροπορία και το Πυροβολικό, Βομβαρδίζουν  κατοικημένες  περιοχές, με την βεβαιότητα ότι  έτσι προκαλείται  εκατόμβη θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό.  Ανηλεή βομβαρδισμό δέχεται και η Μαριούπολη  όπου ζει  πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, ενώ είναι σε εξέλιξη και η επιχείρηση εκκένωσης της πόλης.

Επίσης Ρώσοι αλεξιπτωτιστές επιχειρούν να καταλάβουν όλους τους πιθανούς δρόμους και διόδους μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς τον ουκρανικό στρατό.

Και ακόμα η ΡΩΣΙΑ προσπαθεί να ελέγξει πλήρως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, εξουδετερώνοντας την ουκρανική αεράμυνα, η οποία όμως ακόμη αντέχει  και αγωνίζεται. Έχουν καταρριφθεί ρωσικά ελικόπτερα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι σε διάγγελμα προς τον λαό της Ουκρανίας, αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί στην χώρα περισσότεροι από 6.000 Ρώσοι στρατιώτες, ενώ επιχείρησε να ανυψώσει το ψυχικό των Ουκρανών λέγοντας , απευθυνόμενος στη Ρωσία,  ότι είναι αδύνατο να πάρει την χώρα τους.

 

ΗΠΑ –ΝΑΤΟ στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο Ουκρανικός στρατός, ενισχύεται  με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα,  που στέλνουν  διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ μεταξύ αυτών και η Ελλάδα (μόνο ένα μικρό μέρος του οπλισμού φτάνει τελικά στον προορισμό του). Τα όπλα των κρατών της Δύσης που προορίζονται για τον Ουκρανικό στρατό, φθάνουν μέχρι την Πολωνία. Είναι ζητούμενο, πόσα από αυτά θα φθάσουν τα χέρια του Ουκρανικού Στρατού. Πάντως τα πολλά κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, μαρτυρούν την αντίσταση των Ουκρανών. 

Όμως,  οι  ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και Η Ε.Ε., γνωρίζουν ότι μπορεί η ουκρανική άμυνα να αντέχει, αλλά θα καταρρεύσει εάν η χώρα δεν δεχθεί πραγματική στρατιωτική βοήθεια. Και από τον αέρα και στο έδαφος.

Οι Αμερικανοί,  έχουν την ίδια θέση διακηρυγμένη θέση . Δεν θα στείλουν ούτε ένα στρατιώτη στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ .  Αν αλλάξει,  θα συμβεί αυτό για το οποίο προειδοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν: Θα εμφανιστεί στον ορίζοντα ο κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου. «Δεν πρόκειται να έχουμε στρατιωτικό πόλεμο με τη Ρωσία με τη συμμετοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ», επανέλαβε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε και κάτι άλλο: ότι έφτασαν σήμερα ποσότητες πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και παραδόθηκαν στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Και τίθεται το εξής βασικό ερώτημα: Εάν η Ρωσία κτυπήσει , όπως έχει προειδοποιήσει, τα κονβόι της στρατιωτικής βοήθειας των Αμερικανών και των υπολοίπων δυτικών προς την Ουκρανία, πως θα αντιδράσουν; Θα αφήσουν αναπάντητη την ρωσική πρόκληση; Η απάντηση των αμερικάνων θα έχει στρατιωτικό χαρακτήρα; Και η ανταπάντηση από πλευράς Ρωσίας;

 

Η πυρηνική απειλή

Επειδή ο Πρόεδρος της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε πώς οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα. Πόσο κοντά είμαστε στη χρήση πυρηνικών όπλων; Προφανώς την απάντηση τη γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο Βλ. Πούτιν.  Παραθέτουμε όμως, τις προβλέψεις σύμφωνα με το Ρωσικό Πυρηνικό Δόγμα: Η χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων κατά των δυτικών χωρών και των ΗΠΑ θεωρείται μόνο ως απάντηση σε μια επίθεση των ΗΠΑ στη Ρωσία. Όμως, στον τελευταίο εκσυγχρονισμό του δόγματος, προβλέπεται πυρηνική απάντηση και κατά της χρήσης συμβατικών όπλων. Σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ένας Ρώσος πρόεδρος μπορεί να επιτρέψει τη χρήση τακτικών όπλων (πυρηνικά) εναντίον ενός εχθρικού στρατού.

«Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τί τον περιμένει», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν,  κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.   Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τη φράση,   «Η ελευθερία θα κερδίσει έναντι της τυραννίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος επαναφέρει το ζήτημα πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων εάν υπάρξει αντίσταση των Ουκρανών με την βοήθεια της Δύσης και κλιμακωθεί η κρίση.  «Ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός» είπε, ειδικότερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Και επανάλαβε πως η Ρωσία,  δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

 

Πόλεμος και Νομιμότητα

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία, είναι το αποτέλεσμα του αμερικανορωσικού ανταγωνισμού με αιχμές, τα αμερικανονατοϊκά  σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας , αλλά και της απόφασης της Ρωσίας να αναβαθμίσει τη θέση της, μέσω του Πολέμου και της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος, ως Παγκόσμιας Δύναμης. Ουσιαστικά, η Ρωσία επέλεξε να διασφαλίσει τον ζωτικό χώρο γύρω από τα σύνορά της, να ασκεί πολιτική – οικονομική  επιρροή στις χώρες που μέχρι το 1990 ανήκαν στην Ε.Σ.Σ.Δ., όπως η Λευκορωσία, που βρίσκεται και κάτω από την ρωσική  στρατιωτική «ομπρέλα».

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία, θα έχει  ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες στην Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα επηρεάσει , καταγράφοντας  νέες πραγματικότητες,   μέσω συσχετισμών δυνάμεων, νέων  συμμαχιών και νέων γεωστρατηγικών  ισορροπιών, που  θα επιτευχθούν  με πολλούς τρόπους, μη εξαιρουμένης της στρατιωτικής βίας.  Το Διεθνές Δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα, έχουν δευτερεύοντα ρόλο, καθώς κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρότερου και η επιβολή  , μέσω της στρατιωτικής βίας, πολιτικο-διπλωματικών επιλογών των ισχυρότερων κρατών, φαλκιδεύοντας τις  Ελευθερίες των πολιτών γειτονικών κρατών και αλλάζοντας προς όφελός τους τα κρατικά σύνορα. Έχουμε μπει σε νέα εποχή αναδασμών ισχύος , με συνακόλουθη εξέλιξη την  αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη, δηλαδή των Εθνικών συνόρων. Η επιστροφή στην πιο σκοτεινή πλευρά του Ψυχρού Πολέμου είναι αναπόφευκτή, με το πρόσθετο εφιαλτικό στοιχείο, της πυρηνικής απειλής.   Επιβαρυντική καθίσταται η κατάσταση στην γεωγραφική γειτονιά μας, που αναπτύσσονται παρόμοιες αναθεωρητικές ιδέες και συμπεριφορές, από κράτη με αυταρχικές ηγεσίες.

 

Το συμπέρασμα που θα πρέπει να συνάγουμε κι από το μέτωπο της Ουκρανίας είναι ότι το διεθνές δίκαιο, δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ισχυρά κράτη και  έχει πλέον μετατραπεί σε κουρελόχαρτο.

Όμως, αυτό δεν έγινε  μόνο τώρα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχουν προηγηθεί οι Τούρκοι με την εισβολή στην Κύπρο το 1974, οι Αμερικανοί με τις εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας , αλλά και τη νατοϊκή επέμβαση εναντίον της Σερβίας,  για την απόσχιση αρχικά του Κοσσυφοπεδίου και μετέπειτα την αναγνώρισή του ως ανεξάρτητο κράτος. Στρατιωτικές επεμβάσεις χωρίς νομιμοποιητική βάση, που απέφεραν δισεκατομμύρια κέρδη στις πολεμικές Βιομηχανίες και στις εταιρείες ανοικοδόμησης και σκόρπισαν τον θάνατο και την καταστροφή , την φτώχεια  και τη δυστυχία στους άμαχους, τους ηλικιωμένους και τα γυναικόπαιδα, πόλεμοι, που θέρισαν τον ανθό της νεολαίας των στρατιωτών,  που κλήθηκαν να υπηρετήσουν ενόπλως, ΙΔΑΝΙΚΑ , όπως αυτό της  Ελευθερίας.