Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 11:45

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική ανάγκη

Του Iωάννη Περ. Νικολακόπουλου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π.

Διανύουμε την σοβαρότερη ενεργειακή κρίση, που πλήττει την παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο χωρίς να δείχνει εμφανή σημάδια αποκλιμάκωσης στο εγγύς μέλλον. Η πανδημία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τα τελευταία δύο χρόνια, έδωσε τη σκυτάλη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός όμως – που προϋπήρχαν μεν, αλλά εντείνονται εξαιτίας του πολέμου, διαπερνούν οριζόντια και κάθετα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας. Η ενεργειακή κρίση και η κρίση ακρίβειας όπως και η πανδημία βρίσκει για άλλη μια φορά την Ελλάδα ανοχύρωτη και την κυβέρνηση παρατηρητή των εξελίξεων να λειτουργεί πυροσβεστικά και ανεπιτυχώς. Η Ευρώπη έχει θέσει ήδη «πράσινους στόχους»  και η δέσμευση των κρατών μελών ήταν η απομάκρυνσή τους από τις πηγές άνθρακα να συμβεί σταδιακά και μέχρι το 2050.

Η Ελλάδα είχε δύο δρόμους διάλεξε όμως τον χειρότερο δυνατό, αυτόν της βίαιης απολιγνιτοποίησης χωρίς στρατηγικό σχέδιο. Μια απόφαση που αν είχε μόνο οικολογικά κίνητρα, θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει την αντικατάσταση της χαμένης ενέργειας από λιγνίτη, με ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ. Έτσι, αντικαταστήσαμε την ενέργεια από τον εγχώριο λιγνίτη με ενέργεια από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, καθιστώντας την χώρα βορά των διεθνών κερδοσκόπων. Σημαντικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως ο πρωτογενής, ο δευτερογενής και ο τουρισμός θα δεχθούν βαρύτατο πλήγμα από την εκτίναξη των τιμών, γεγονός που θα έχει αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ της Ελλάδας με συνεπακόλουθο το κλείσιμο επιχειρήσεων και την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. 

Αυτό απαιτεί δυο ειδών μέτρα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα:  Χρειάζεται άμεσα ένα πλέγμα μέτρων, τα οποία θα προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως:

➡Η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, που υφίστανται οι ιδιώτες καταναλωτές και οι μικροεπιχειρήσεις.

➡Η ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν

➡Η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, με την επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη τους και βάζοντας προκαταβολή φόρου για να ενισχυθεί άμεσα ρευστότητα.

➡  Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, 

➡  Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, 

➡  Αύξηση του κατώτατου μισθού 

➡  Ενα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μακροπρόθεσμα:

Όσο πιο γρήγορα υιοθετήσουμε τις ΑΠΕ, τόσο πιο ενεργειακά ανεξάρτητοι και ανθεκτικοί απέναντι στις διεθνείς κρίσεις θα είμαστε. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας την οποία έχει σήμερα στη διάθεσή της η χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μία από χώρες της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Η χώρα μας, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, θα πληγεί ιδιαίτερα αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα, για μια ταχύτερη μετάβαση προς την πράσινη εποχή, δίνοντας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλους τους παραγωγούς τη δυνατότητα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μεταποιητές, μέσα από χιλιάδες ενεργειακές κοινότητες, μέσα από ένα καλό ενεργειακό δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν, άρα να έχουν θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από τη φθηνή ενέργεια που έχουν. 

Παράλληλα, θα μπορούσε με το ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα  «Εξοικονομώ» να τρέξει  και ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε όσες κατοικίες μπορεί να γίνει, ώστε να είναι θωρακισμένοι και από την ενεργειακή κρίση . Πρέπει επιτέλους ως χώρα να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον – οικονομικό, ενεργειακό και κοινωνικό – και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτό που διαθέτουμε, δηλαδή καθαρή, ανεξάντλητη και οικονομική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είτε λέγεται αιολική ενέργεια, είτε ηλιακή είτε υδροηλεκτρική.

Άρα θα πρέπει να:

➡Κατευθύνουμε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, στην αναβάθμιση του δικτύου. Για να έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι χιλιάδες Έλληνες πολίτες, θα μπορούν να παράγουν μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν. Με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες τους καθώς και με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

Για να συμβούν αυτά χρειάζεται μια κυβέρνηση αξιόπιστη αποτελεσματική η οποία να παρεμβαίνει έγκαιρα και το πιο σημαντικό με τρόπο δίκαιο που θα αμβλύνει τις ανισότητες. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική ανάγκη. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με την νέα ηγεσία του αποτελεί την υπεύθυνη πολιτική δύναμη που μπορεί και θα αναγεννήσει την Χώρα.