Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 20:29

Η ύδρευση των Γαργαλιάνων δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Του Άκη Γ. Κατρίτση, πρώην δημάρχου Γαργαλιάνων

Με αγωνία και αγανάκτηση παρακολουθώ τις εξελίξεις των δημοπρασιών – διαγωνισμών και της εκτέλεσης των έργων στο Δήμο μας. Ειδικά του εμβληματικού έργου του Υδραγωγείου του Αλλικοντουζίου (Παλαιό Λουτρό) και ειλικρινά μένω άφωνος για πόσο ηθικά, διοικητικά και πολιτικά απαξιώνεται ο Δήμος μας από τους αδιαφανείς έως ύποπτους «φωτογραφικούς όρους» που εφευβρίσκει η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη προκειμένου μοιράσει τα έργα σε «κολλητούς και ημέτερους»...
Αν είναι ακριβή τα αποτελέσματα των ερευνών μου και τα όσα διατηρώ στο αρχείο μου οι υποθέσεις «περίεργων» διαγωνισμών ή αναθέσεων πρέπει να ξεπερνούν τις δεκαπέντα (15)!!, μεταξύ αυτών και το έργο της Πλατείας Γαργαλιάνων. Που όλες ακυρώθηκαν μετά από προσφυγές είτε ενδιαφερομένων εργολάβων ή προμηθευτών είτε συμπολιτών μας. Πρέπει ο Δήμος Τριφυλίας, επί ημερών Λεβεντάκη, να έχει καταρρίψει κάθε πανελλήνιο ρεκόρ και να έχει καταφέρει να γίνει περίγελως σε Υπουργεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές και Συνδέσμους και Ενώσεις Εργοληπτικών Επιχειρήσεων.
Όμως η περίπτωση του Έργου του Συνδέσμου, λόγω της σπουδαιότητας για την ζωή χιλιάδων πολιτών των Γαργαλιάνων και των χωριών, είναι ξεχωριστή περίπτωση. Θεωρώ και πάντα θεωρούσα, τα έργα της ύδρευσης ως τα πιο σπουδαία και αναγκαία για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής. Ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και τουριστικά με την δημιουργία συνεχώς νέων ξενοδοχειακών – τουριστικών μονάδων. Πώς θα λειτουργήσουν άραγε όταν το διαθέσιμο νερό δεν επαρκεί ούτε για εμάς τους Δημότες;
Το έργο εντάχθηκε, μετά από προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, την οποία αναγνώρισα δημόσια, ολοκληρώνοντας αυτήν της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Κατσίβελα (ναι, τα έργα μπορεί να μην υλοποιούνται σε μια Δημοτική Περίοδο κ. Λεβεντάκη, δεν είναι κακό να το παραδεχτείς). Εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Α.Τρίτσης” της παρούσης κυβερνήσεως και φέρει την υπογραφή στις 5.8.2021 και του αν. υπουργού Στ. Πέτσα. Η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη με ανεξήγητη καθυστέρηση 7 μηνών!!! ψηφίζει τους όρους του διαγωνισμού στις 11.2.22 «φυτεύοντας» περίεργους ειδικούς όρους και φωτογραφικές διατάξεις.
Τους όρους αυτούς ο ΣΑΤΕ, ο κορυφαίος Σύνδεσμος των μεγαλύτερων Εργοληπτικών Επιχειρήσεων της χώρας μας, με επιστολή του στο Υπουργείο Υποδομών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων τους χαρακτηρίζει «πλήρως φωτογραφική διακήρυξη» και ζητά να διερευνήσουν «τι υποκρύπτεται πίσω από αυτές τις πρόδηλες φωτογραφικές διατάξεις….». Ενώ εργοληπτική επιχείρηση προσέφυγε στην ΑΕΠΠ κατά των όρων του διαγωνισμού. Η ΑΕΠΠ ζήτησε την αναστολή του διαγωνισμού και ω του θαύματος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, αυτός που αρχικά κόμισε την αρχική διακήρυξη με τους «φωτογραφικούς όρους», ο ίδιος υπό το κράτος της δημόσιας και πανελλήνιας κατακραυγής ζήτησε και έλαβε σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικ. Επτροπής (5.4.2022) της ματαίωση του διαγωνισμού του έργου.
Αν η καθυστέρηση της εκτέλεσης του έργου συνιστά πολιτική και διοικητική ανευθυνότητα και ανικανότητα, η όλη διαχείριση του θέματος εκθέτει ηθικά την Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη και προσωπικά τον κομιστή αντιδήμαρχο. Νομίζω ότι θα είναι μάταιο να περιμένω ανάληψη ευθύνης και παραιτήσεις για αυτό και ζητώ ευθέως, ως έχω το δικαίωμα του Πολίτη αυτού του Τόπου, την Άμεση Παραίτηση του Αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας και Εκτέλεσης Έργων.
Να σταματήσει ο κατήφορος του Δήμου Τριφυλίας τώρα. Και εμείς οι πολίτες δεν είμαστε «δηλοί, ,μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα», όπως λέει και ο ποιητής Βάρναλης….