Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 11:16

Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις «ξύπνησαν» ΗΠΑ και Ε.Ε.

του Χρήστου Καπούτση

Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια , ο Τουρκικός τύπος, βυσσοδομεί και πάλι σε βάρος της Ελλάδας.
Το κατευθυνόμενο παραλήρημα των τούρκικων ΜΜΕ, έντυπων και Ηλεκτρονικών, περί αποστρατικοποιημένων νησιών, συνοδεύεται και με τον πρωτοφανή ισχυρισμό, ότι η νήσος Ψέριμος είναι εξ’ αρχής «τουρκικό νησί, όπως και τα ΙΜΙΑ», που καταλήφθηκε στρατιωτικά από την Ελλάδα.
Στο σύνολο του Τουρκικού Τύπου φιλοξενείται δήλωση απόστρατου Ναύαρχου συμβούλου του Προέδρου της Τουρκίας ότι « Η Ψέριμος είναι ένα από τα 152 νησιά, όπως και οι νησίδες και βραχονησίδες, που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών. Είναι νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας, που παράνομα υπάρχει σε αυτά ελληνικός στρατός».
Είναι πλέον σαφές , ότι η αιχμή του δόρατος της τουρκικής διπλωματίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή και επί της ουσίας, η Τουρκία, εγείρει, θέμα νομικού και κυριαρχικού καθεστώτος των νησιών.
Όμως το θέμα αυτό είναι λελυμένο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Μετά το 1974 η τουρκική απειλή κατέστη συγκεκριμένη για το Αιγαίο, όχι μόνο λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και διότι, το 1975 συστάθηκε η στρατιά του Αιγαίου με έδρα τη Σμύρνη και με στόχο τα ελληνικά νησιά. Η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου διαθέτει εκατοντάδες αποβατικά σκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, ισχυρό πυροβολικό που από τα τουρκικά παράλια, μπορεί να ισοπεδώσει μεγάλες νησιώτικες πόλεις όπως την Ρόδο, τη Χίο, την Κω, την Μυτιλήνη, καθώς και ειδικές αποβατικές Μονάδες. Κατόπιν αυτών, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να οχυρώσει αμυντικά τα νησιά του Αιγαίου. Νομικά στηρίζεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που υπερισχύει όλων των άλλων διεθνών συνθηκών και ρητά προβλέπει, το δικαίωμα κάθε κράτους στην άμυνα. Να οργανώνει την άμυνά του κατά το δοκούν, ώστε να αντιμετωπίζει επαρκώς κάθε πιθανή απειλή. Αυτό ακριβώς έπραξε και η Ελλάδα. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα, όταν αναγνώρισε τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως είχε δικαίωμα, εξαίρεσε τη δικαιοδοσία για θέματα άμυνας και εθνικής κυριαρχίας.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που εκδηλώνεται με απειλή στρατιωτικής βίας, η φραστική οξύτητα των δηλώσεων τούρκων πολιτικών του ευρέως πολιτικού φάσματος της γείτονος και οι καθημερινές απειλές, που εκτοξεύουν σε βάρος της χώρας μας, φαίνεται ότι έχουν προβληματίσει και ευαισθητοποιήσει, επιτέλους, τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Εκτιμούν οι σύμμαχοί μας , έστω και οψίμως, ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται, ως αναθεωρητική περιφερειακή δύναμη, που απειλεί την , έτσι και αλλιώς, ασταθή ισορροπία, της ανατολικής Μεσογείου. Και έχουν ανεβάσει κατά τι τους τόνους της κριτικής που ασκούν στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. ΗΠΑ, Γερμανία και Ε.Ε., φυσικά χωρίς να εγκαταλείπουν την αρχή της φιλότουρκης «ουδετερότητας», κυρίως για λόγους γεωπολιτικούς, φαίνεται, ότι έχουν απηυδήσει με τις διπλωματικές – στρατιωτικές «ακροβασίες» του Τ. Ερντογάν και κλείνουν, ελαφρώς, προς την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων, στηρίζοντας έτσι την διεθνή νομιμότητα.
Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι: Ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι: «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (σ.σ. εννοεί του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται», σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, για να νησιά του Αιγαίου που θα πρέπει, κατά την Τουρκική άποψη, να αποστρατιωτικοποιηθούν. Βέβαια, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ» και έμμεσα επαναφέρει την πολιτική των ίσων αποστάσεων, ανάμεσα στον παραβάτη της διεθνούς έννομης τάξης και στον υπερασπιστή της.
Δηλώσεις για τις νέες προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας με αποδοκιμασία της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που προβαίνουν κατά κόρον τούρκοι αξιωματούχου, έχει κάνει επίσης η Γαλλία δια του προέδρου της Εμ. Μακρόν και εσχάτως και η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου του καγκελαρίου κ. Σολτς. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνηση δήλωσε άτι: «Η διείσδυση αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά , είναι αντιπαραγωγικές και αντίθετες με το πνεύμα της Συμμαχίας».
Ίσως επειδή η Τουρκία είχε συνηθίσει στις μάλλον φιλοτουρκικές δηλώσεις της Γερμανικής Καγκελαρίας, αντέδρασε έντονα. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας».
Αντιδράσεις έχουμε και από την Κομισιόν: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Κομισιόν ανέφερε ότι έχει επίγνωση ότι πρόσφατα έχουν αυξηθεί τα σχετικά περιστατικά με παραβιάσεις και υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά και drones (UAV) πάνω από τα ελληνικά νησιά. «Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν και υιοθετεί έτσι την πάγια αρχή της ελληνικής διπλωματίας, ότι η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.