Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 13:04

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο, αν δεν αποσυρθεί ο Στρατός από τα νησιά του Αιγαίου

Του Χρήστου  Καπούτση

«Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά », δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, από τη Σμύρνη και από το Στρατηγείο της  αποβατικής Στρατιάς, καθώς παρακολουθούσε την στρατιωτική άσκηση «ΕΦΕΣ 2022» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και όντως μιλάει σοβαρά ο Τ. Ερντογάν και προειδοποιεί, την Ελλάδα να συνετιστεί, «να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα, για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν»...

Η Τουρκία, όπως είναι ιστορικά βεβαιωμένο, προειδοποιεί και υλοποιεί τις απειλές της σε κατάλληλο χρόνο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Η Τουρκία, έχει σχεδιάσει, κατά τρόπο αριστοτεχνικό, μια αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική σε βάρος γειτονικών της κρατών, της Ελλάδας, της Κύπρου , της Συρίας , του Ιράκ , την οποία και εφαρμόζει επί του εδάφους, με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας σε πρώτο στάδιο και με στρατιωτική εισβολή σε χρόνο ευνοϊκό.  Η Τουρκία εφαρμόζει με συνέπεια τους όρους της «εξαναγκαστικής διπλωματίας», που στην πράξη σημαίνει ότι: απειλώ , φοβίζω τους γείτονές μου και τους υποχρεώνω να δεχτούν τις αξιώσεις μου, ειρηνικά, προκειμένου να αποφύγουν τον πόλεμο. Αν αυτή η διπλωματική τακτική δεν αποδώσει, η Άγκυρα  δεν συμβιβάζεται,  δεν υποχωρεί, δεν συνδιαλέγεται με όρους  καλής  γειτονίας  και αμοιβαίου σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας, αλλά προχωράει ακάθεκτη στο επόμενο στάδιο, αυτό της αρπαγής εδαφών με την αξιοποίηση της ισχύος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και για όσους έχουν επιφυλάξεις ή απορίες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας διευκρινίζει ότι : «η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Παρότι σαφέστατη η δήλωση του Τ. Ερντογάν,  εκλαϊκεύουμε. Η Ελλάδα, μας λέει ο τούρκος πρόεδρος, θα πρέπει να αποσύρει σε εύλογο χρονικό διάστημα,  το Στρατό που έχει εγκαταστήσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έτσι, να καταστούν αποστρατικοποιημένα.  Αν δεν το κάνουν μόνοι τους, εννοεί ο Τ. Ερντογάν, θα το κάνουμε εμείς, με τον τρόπο του ξέρουμε,  όπως το 1922 στη Σμύρνη, το 1974 στην Κύπρο και το 1996 στα Ίμια.  Να διευκρινίσουμε ότι,  αν η Ελλάδα, προχωρήσει σε έμμεση ή άμεση απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων, λίγων ή πολλών και οπλικών συστημάτων (είτε πρώτης γραμμή ή από τα «άχρηστα αποθέματα»), τότε, δέχεται κατά τρόπο πανηγυρικό, ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν αμφισβητούμενη εθνική κυριαρχία, που το κυριαρχικό καθεστώς τους, θα καθοριστεί, είτε μέσω διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου ή με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και εφόσον  Αθήνα και Άγκυρα συμφωνήσουν και από κοινού «συγγράψουν» το σχετικό συνυποσχετικό.  Διαφορετικά, υπάρχει και η στρατιωτική οδός ...

Επομένως, η Τουρκία προειδοποιεί , στρατιωτικοποιεί την διπλωματική κρίση και κυρίως,  δεν περιορίζεται μόνο στις φραστικές απειλές, αλλά προχωρά και στην εφαρμογή της αναθεωρητικής πολιτικής της.

Η Ελλάδα, τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον τα τρία μεγαλύτερα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της τουρκικής απειλής και προκρίνουν την αντιμετώπιση της , με  όρους εθνικής ομοψυχίας . Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης προειδοποίησε,  πως σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει μια στρατιωτική πρόκληση στα νησιά, η απάντηση της Ελλάδος θα είναι «συντριπτική», και αυτό σημαίνει πόλεμο γενικό.  Απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν έδωσε με μήνυμά του στο twitter στα ελληνικά και στα τουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απάντηση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, δεν είναι ο εθνικισμός». Σημαντική είναι και η πρωτοβουλία του υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια. Με εντολή του, χάρτη με τα σχέδια της Τουρκίας και τις προκλητικές της κινήσεις, θα αναρτηθεί  στις πρεσβείες της Ελλάδας ανά τον κόσμο. Σε αυτόν τον χάρτη φαίνεται η παρατεταγμένη στρατιά των Τούρκων στις ακτές του Αιγαίου – απέναντι από Λέσβο, Χίο, Κω και Ρόδο – η οποία αποτελείται από 100.000 άντρες. Μάλιστα,  η εντολή που έχει δοθεί στους διπλωμάτες μας είναι: να δείχνουν χάρτες σαν κι αυτόν, χάρτες σαν και της «Γαλάζιας Πατρίδας» στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνομιλητές τους. Στόχος η διεθνοποίηση της τουρκικής απειλής. «Η χώρα μας είναι ισχυρή και μπορεί, βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας της, να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αυτό λοιπόν, το κλίμα της ενότητας και ομοψυχίας «χάλασε» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, που από του βήματος της Βουλής, κατηγόρησε τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων, ότι «διαρρέουν» διαβαθμισμένες πληροφορίες σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ, με αποτέλεσμα  η Ασφάλεια διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών, να είναι διάτρητη ως «Ελβετικό τυρί», όπως είπε ο Υπουργός. Δηλώσεις, παρορμητικές, χωρίς αποδεικτική βάση,  που προκάλεσαν εύλογη δυσαρέσκεια σε μεγάλο ποσοστό των στελεχών του Στρατεύματος.

Όντως, σοβαρό θέμα, σε μία εποχή επικίνδυνης κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων και απειλών, που, αν τι άλλο, διαταράσσει τις σχέσεις πολιτικής ηγεσίας και Στρατιωτικού προσωπικού. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν «σκιές» για τους στρατιωτικούς που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από  τους  φανατισμένους  τούρκους  στρατιώτες, είτε στον Έβρο, είτε σε κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα  του Αιγαίου...