Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 22:25

5844 λέξεις μα ούτε μια για την… ταμπακέρα

Του Γιώργου Μασσαβέτα

Αντιγράφοντας την πρακτική των Αμερικανών προέδρων, οι όποιοι, τουλάχιστον άπαξ ετησίως, εκφωνούν μια ομιλία «για την κατάσταση του έθνους», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφώνησε την Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια ομιλία αναλόγου περιεχομένου: «Για την Κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατά την διάρκεια αυτής της σχεδόν ωριαίας ομιλίας της, της αρθρωμένης σε 5844 λέξεις, η ηγερία της Ένωσης, ανέφερε παρά πολλές φορές την λέξη «πόλεμος». Σχεδόν ακλουθώντας το αξίωμα του Ηράκλειτου «πατήρ πάντων πόλεμος», απέδωσε, ευλόγως, όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης, σήμερα, στον πόλεμο του Πούτιν. Κάτι που δεν απέχει από την αλήθεια. Αλλά ενώ η ανάλυση της περιγράφει εναργώς την πραγματικότητα, δεν υπήρχε στην ομιλία της το «δια ταύτα». Τι κάνεις όταν σου επιβάλλουν έναν πόλεμο; Υποθέτω πως αναθεωρείς πλήρως την ως τώρα χαλαρή αμυντική πολιτική σου. Ότι αποφασίζεις να οργανωθείς καλύτερα. Να αποκτήσεις δικό σου αμυντικό δόγμα. Δικές σου ένοπλες δυνάμεις, Ευρωπαϊκό στρατό. Με έμφαση στις ειδικές δυνάμεις αποτροπής.

Αλλά γι’ αυτήν την «ταμπακέρα», δεν υπάρχει ούτε μια παράγραφος, ούτε η παραμικρή προοπτική, στην ομιλία «για την κατάσταση της Ένωσης». Ενώ, πέραν του πολέμου που επέβαλε ο Πούτιν, η Ένωση οφείλει να αναληφθεί και να προετοιμάσει αναλόγως για την πιθανότητα ενός ακόμη πολέμου στα σύνορα της. Αυτού με τον οποίο απειλεί, καθημερινώς πλέον, το καθεστώς Ερντογάν.

Ας προσέξουμε κάτι. Λίαν οψίμως, η κ. ντερ Λάϊεν, παραδέχθηκε ότι η Ένωση… πιάσθηκε στον ύπνο, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Μόσχα. Αντιγράφω από την ομιλία της: «Ένα μάθημα που πήραμε από αυτόν τον πόλεμο είναι ότι έπρεπε να είχαμε ακούσει εκείνους που ξέρουν τον Πούτιν...Έπρεπε να είχαμε ακούσει τις φωνές εντός της Ένωσής μας...Μας έλεγαν εδώ και χρόνια ότι ο Πούτιν δεν θα σταματούσε».

Γενναία μεν η παραδοχή αυτού του λάθους. Μόνο που, η ηγεσία της Ένωσης, είναι έτοιμη να το επαναλάβει. Διότι κάνει ότι δεν ακούει «τις φωνές εντός της Ένωσης», που δεν προέρχονται πια μόνον από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Γάλλια, την Αυστρία, την Ιταλία κ.ά. Φωνές που προειδοποιούν ότι στο υπογάστριο της ΕΕ, ο Ερντογάν ετοιμάζεται μεθοδικώς να μιμηθεί την πρακτική του πραγματικού του συμμάχου, του Πούτιν.

giorgismassavetas@gmail.com