Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 22:23

Θέλει ο Κούγιας να κρυφτεί, μα η χαρά δεν τον αφήνει

 

Δεν θα βάλω… μπιπ. Θα θυμίσω την παροιμία όπως ακριβώς τη λέει ο θυμόσοφος λαός μας: Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει. Το ίδιο συμβαίνει με τον πολύφερνο ποινικολόγο κ. Αλέξη Κούγια.

Πριν από λίγες μέρες μάς είχε εντυπωσιάσει δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξαναπάρει μέρος σε «τηλεδίκες». Και τώρα που ανέλαβε την υπεράσπιση του ενός εκ των δύο αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βίασαν μια 19χρονη σε χώρο του Αστυνομικού Τμήματος της Ομόνοιας, ξαναπήρε σβάρνα τα κανάλια και ξανακάνει τηλεδίκη για την υπόθεση που χειρίζεται. Φθάνοντας στο σημείο να δηλώνει σε τηλεοπτικές εκπομπές ότι η καταγγέλλουσα δεν είναι κανένα θύμα, αλλά ότι η ίδια προκάλεσε τους αστυνομικούς, προκειμένου «να ικανοποιήσει μια φαντασίωσή της». 

Συγχαρητήρια. Κατάφερε να ανεβάσει την γνωστή, χυδαία, επαίσχυντη τακτική των βιαστών και αρκετών υπερασπιστών τους απέναντι στα θύματα των βιασμών, σε ανώτερο επίπεδο. Από την πονηρή προβολή του ισχυρισμού «τα ήθελε» ή άλλως πως «του κουνήθηκε», το ανέβασε σε επίπεδο… επιστημονικής ψυχολογικής ανάλυσης. Όπου, από το ψυχογράφημα της κοπέλας προκύπτει ότι οι δύο αστυνομικοί είναι τα… πραγματικά θύματα και εκείνη είναι το σατανικό άτομο που τα ενέπλεξε για να ζήσει μια φαντασίωσή της.

Δεν είναι βεβαίως η μοναδική σιχαμερή περίπτωση υπερασπιστικής γραμμής που παρακολουθούμε να ευτελίζει τη δικηγορία τις τελευταίες ημέρες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την υπόθεση των τεράτων του Κολωνού, με συνηγόρους κατηγορουμένων να προσπαθούν να επιρρίψουν την ευθύνη για τους βιασμούς και την εκπόρνευση ενός άγουρου παιδιού 12 χρονών στο ίδιο το παιδί, υπερπροβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν έδειχνε 12 αλλά 16 και 17 ετών. Άρα, τι φταίνε οι πελάτες τους; Λες και αν ήταν 16 χρονών δεν θα επρόκειτο και πάλι για βιασμό ανηλίκου.

Ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι μια κυρία, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των συλληφθέντων, γυναίκα ούσα -δεν ξέρω δε αν είναι και μητέρα- αποφαίνεται τηλεοπτικώς σε μια από αυτές τις απεχθείς -σε εμένα- εκπομπές που καλούνται γενικώς «πρωινάδικα», ότι δεν πρόκειται για κανένα αθώο παιδάκι αλλά για «μια ολοκληρωμένη γυναίκα».

Έχουν πολλή δουλειά τα πειθαρχικά και των δικηγόρων και των δημοσιογράφων.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgismassavetas@gmail.com