Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 11:59

Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος

Του Γιάννη Διονυσόπουλου
Διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών, Αν. Γραμματέα Τομέα Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Αντιπροέδρου Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ένα χρόνο είναι μακριά μας και πραγματικά μας λείπει.
Η απρόσμενη και τραγική απώλειά της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, έγινε αισθητή στην οικογένειά της, στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου.
Στην πολιτική της διαδρομή και σε επίπεδο παράταξης, η ανθρωπιά της Φώφης μετουσιώθηκε σε έναν αέναο και διαρκή αγώνα με όραμα, σχέδιο και συγκεκριμένο οδικό χάρτη που στόχευε:
• στην Πολίτική Ενότητα,
• την Αυτόνομη πορεία,
• την Προοδευτική ταυτότητα
• στον Πρωταγωνιστικό ρόλο του Κινήματός μας.

Στην πολιτική της διαδρομή δεν υπολόγισε το προσωπικό και κομματικό κόστος και αταλάντευτα υπηρέτησε το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα και την κοινωνική δικαιοσύνη με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Με ευαισθησία και συνέπεια στάθηκε απέναντι στον λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες, τον ανορθολογισμό και το συντηρητισμό γιατί η Φώφη πάνω από όλα έβαζε την πολιτική αξιοπρέπεια.
Ανέλαβε την παράταξη μας στα πολύ δύσκολα και την κράτησε όρθια μεγαλώνοντάς την και βάζοντας τις βάσεις για το μεγάλο άλμα που τώρα επιχειρούμε και ελπίζουμε ότι με την δύναμη του λαού μας θα κάνουμε πράξη.
Η Φώφη συχνά έλεγε: «Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), προστάτη και στήριγμα όλων μας. Γι΄ αυτό αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι, γιατί το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ».
Η Φώφη είχε κάνει σκοπό ζωής την Αναγέννηση του ΕΣΥ.
Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής τιμώντας τους αγώνες της, διοργάνωσε στη μνήμης της, τη Δευτέρα στην Αθήνα πολιτική εκδήλωση με θέμα «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος»
Το ΕΣΥ έχει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και οι Έλληνες το αγκάλιασαν γιατί ανταποκρίθηκε στις πραγματικές ανάγκες και εγγυήθηκε την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους χωρίς διακρίσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Το Κράτος έχει την ευθύνη να παρέχονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις οι υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Πολίτες, από ένα και αποκεντρωμένο ΕΣΥ ήταν η πεμπτουσία του νόμου 1397/83 που εισηγήθηκε ο Παρασκευάς Αυγερινός και υλοποίησε ο Γιώργος Γεννηματάς.
Τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σαν να μην έμαθε τίποτα από την πανδημία προωθεί ένα ακόμα πλήγμα καθότι επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει μια βασική αρχή του ΕΣΥ την δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ενώ η χώρα μας έχει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.
Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στην μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς, καθότι συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της υγείας και δεν προχωρά στις λειτουργικές αλλαγές που χρειάζονται τα νοσοκομεία, ευνοώντας την συναλλαγή.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών για όλους τους πολίτες αλλά δεν θα αλλοιώσουν τον Δημόσιο Χαρακτήρα του», είχε τονίσει στις 14 Οκτωβρίου του 2018 η Φώφη Γεννηματά.
«Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας» τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης στην εκδήλωση τιμής για την Φώφη Γεννηματά και συνέχισε «το ΕΣΥ θα παρέχει ισότιμα Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας για όλους τους Έλληνες, αίροντας τα οικονομικά αλλά και τα γεωγραφικά εμπόδια που δημιουργούν ανισότητες στην πρόσβαση.»

Ο σχεδιασμός που έχει εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής για το ΕΣΥ του μέλλοντος απαιτεί οκτώ μεγάλες αλλαγές, παρεμβάσεις.
1η: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας με αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές , να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
2η: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία με έμφαση στην πρόληψη.
3η: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών, με ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων.
4η: Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
5η: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, με κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες.
6η: Η Υγεία στα Νησιά, έτσι ώστε κάθε νησί να έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο (για τα μεγάλα), είτε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση (για τα μικρότερα).
7η: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης, για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
8η: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, για να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών, για να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό επιτάσσει η ιστορική διαδρομή και η μεγάλη κοινωνική παρακαταθήκη της Φώφης, για ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό, που σπάει ανισότητες, που καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Μόνο το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εγγυηθεί και να κάνει πράξη την Αναγέννηση του ΕΣΥ.