Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 21:13

Η τοξική συζήτηση στη Βουλή για την ΕΥΠ και η ασφάλεια της χώρας

Του Χρήστου Καπούτση

Τα όσα ελέχθησαν στην Βουλή, στην συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), οι «άκομψοι» διάλογοι του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα, είναι βέβαιο, ότι θα απασχόλησαν και τις μυστικές υπηρεσίας (CIA, MIT, Mossad, MI6, KGBκ.ά) αρκετών κρατών.Το συμπέρασμα προφανές και μάλλον καθόλου κολακευτικό για τη χώρα μας. Εύλογο το ενδιαφέρον, διότι η ΕΥΠ ασχολείται με την Εθνική Ασφάλεια και το οργανωμένο έγκλημα. Αποστολή της ΕΥΠ είναι, η πρόληψη, αποτροπή, ανάσχεση και εξουδετέρωση της κατασκοπευτικής και της τροµοκρατικής απειλής, µε στόχο τη θωράκιση της χώρας και την προάσπιση των εθνικών συµφερόντων. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, τα όσα ελέχθησαν στη Βουλή αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως και η απαίτηση των δύο πρώην Πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά, να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τις υποκλοπές και τις επισυνδέσειςκαι ότι το απόρρητο δεν μπορεί να είναι πρόσχημα συγκάλυψης! Πολλά ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή, έμειναν αναπάντητα, όπως το αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε ή παρακολουθεί, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο.
Συμπεριφορές ακραίες, πρωτοφανείς εντάσεις , διάλογοι με φράσεις ανοίκειες, που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν από όσους συμμετείχαν, έμμεσα ή άμεσα, στη συζήτηση στη Βουλή. Ουδείς δικαιούται να «παίζει» κομματικά παιχνίδια με την ασφάλεια της χώρας...
Ενώ λοιπόν γίνεται το «έλα να δεις» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ΕΥΠ, ένα θέμα που θα έπρεπε να ομογνωμούν τα πολιτικά κόμμα, έχουμε σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο των Εθνικών θεμάτων, που δυστυχώς, δεν είχαν την προβολή, που αξίζουν και για μία ακόμη φορά, οι έλληνες πολίτες, δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς.
Α.Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις έρευνες της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων! Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, ΝαζλάΜανγκούς, με δηλώσεις της, καταγγέλλει την Ελλάδα για παράνομες δραστηριότητες, αφού θεωρεί τις περιοχές αυτές αμφισβητούμενες, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, η Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία».
Β. Προκαλεί όντως αλγεινή εντύπωση, η εμμονή της Τουρκίας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσοβλου σε δηλώσεις του επισήμανε ότι: «Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά από το 1960 και αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσουμε την συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών! Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί αυτά τα νησιά τους παραχωρήθηκαν υπό όρους.» Τη γραμμή Τσαβούσογλου ακολούθησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ισχυριζόμενα ότι «τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παρανόμως και αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία.Οι Έλληνες το 1919 ήρθαν στη Σμύρνη από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο».
Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει: «Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολο τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα.»
Σε ρόλο «πόντιου Πιλάτου», το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών καλεί και πάλι της δυο χώρες σε διάλογο και εξεύρεση λύσης με αμοιβαίες υποχωρήσεις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΝεντΠράις. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχοςστο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός σύμμαχος για την ασφάλειά μας. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.»
Ασφαλώς, το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων σχετίζεται και με την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την Τουρκία λόγω της ειδικής σχέσης Ερντογάν – Πούτιν και τη δυσφορία των Τούρκων στις παραινέσεις των Αμερικανών για συμμετοχή στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Τουρκία του Τ. Ερντογάν χρησιμοποιεί μία ακραία ρητορική που αναβιώνει το οθωμανικό, ιστορικό σύνδρομο περικύκλωσης, κατηγοριοποιώντας την Ελλάδα στις δυνάμεις του «εγγύς εξωτερικού» που αποτελούν «πιόνια» της Ουάσιγκτον, για αυτό ακριβώς ο Τ. Ερντογάν στρέφεται και κατά της Ελλάδας, αλλά και κατά των ΗΠΑ και απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου!