Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 20:41

Η Παναγία είναι και «γκέισα»

Του Ιωάννου Π. Μπουγά, Θεολόγου

Για μιαν ακόμη φορά τον Μάιο 2023, λίγες ημέρες προ των πολιτικών εκλογών στην Ελλάδα, πολιτικός με εθνοφασιστικές αντιλήψεις, που εμπορεύεται με το θρησκευτικό (όχι εκκλησιαστικό) συναίσθημα κάποιων Ελλήνων, προσέβαλε την ανά την οικουμένη πίστη του χριστιανικού πληρώματος και περιόρισε τη χριστιανική διδασκαλία στα φθηνά, από τηλεοράσεως, πολιτικά του παιχνίδια προς άγραν ψήφων απο αδαείς θρησκευόμενους.

Η Παναγία Θεοτόκος ανήκει σε όλους τους λαούς.

Το μυστήριο του προσώπου της Θεοτόκου Μαρίας δεν γίνεται κατανοητό από την ανθρώπινη σκέψη. Ο ανθρώπινος λόγος ομιλεί περί του αποκεκρυμμενου μυστήριου, αλλά δεν κατανοεί αυτό. Όποια λόγια και να πει, κατορθώνει μόνο να επιβεβαιώσει την αδυναμία του ανθρωπίνου λόγου ενώπιον της τελειότητος της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το πρόσωπο της Παναγίας και ο ρόλος της στην σχέση ανθρώπου Θεού καταφαίνεται στον χώρο της Εκκλησίας και εκεί «εν εσόπτρω».

Η Παναγία είναι κατά φύση και ενέργεια πάντοτε κοντά στο ανθρώπινο στοιχείο στην Εκκλησία, σάρκα από την σάρκα του και οστούν εκ των οστέων του. Είναι η «αδελφή ημών Μαρία», όλων των ανθρώπων της γης, όπως λέγει και ο Μ. Αθανάσιος.

Πολύ ενωρίς, από τους αποστολικούς χρόνους, αποδίδει η Εκκλησία τιμή στην Θεοτόκο. Για την Εκκλησία η Θεοτόκος είναι το «εργαστήριον της ενώσεως των δύο φύσεων», η παστάς εν ή ο Λόγος ενυμφεύσατο την σάρκαν το δοχείον που και φιλοξένησε το Σώμα του Χριστού και εικονίζει Αυτή όπως παρακάτω περιγράφει ο Μέγας Φώτιος. (Το απόσπασμα χωρίς μετάφραση απευθυνόμενο και στους θεωρούντες την Εκκλησία δεξαμενή «εθνοχριστιανικών» ψήφων).

«….ποία των εικόνων του Χριστοῦ αληθή;… παρά Ρωμαίοις, ή ήνπερ Ινδοί γράφουσιν, ή η παρ’ Ελλησιν, ή η παρ’ Αιγυπτίοις;…Έλληνες μεν αυτοίς όμοιον επί της γης φανήναι τον Χριστόν νομίζουσι, Ρωμαίοι δε μάλλον εαυτοίς εοικότα·Ινδοί δε πάλιν μορφή τη εαυτών και Αιθίοπες δήλον ως εαυτοίς... αλλά γε τοις πιστοις και φιλοχρίστοις ού πάντως λυμαίνεται των εικονισμάτων το ανόμοιον την της εικόνος φύσιν και την αλήθειαν...». (Μέγ. Φωτίου, «Περί διαμορφώσεως και χαρακτήρος των Αγίων εικόνων», Τα Αμφιλόχια, Ερώτηση ΣΕ΄, PG 101,948 B και 952 D.

Η αλήθεια της σχέσης κάθε ανθρώπου με την Παναγία δεν ευρίσκεται στην εικονογραφική απεικόνιση κάθε λαού του προσώπου της, αλλά στο γεγονός της ελεύθερης αποδοχής από τον κάθε άνθρωπο, όπου και αν ζει, του λόγου Της « γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου».