Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023 18:33

Πτυχές της ταυτότητας του τόπου μας βάλλονται συστηματικά

 

Του Χρήστου Αναστασόπουλου, Οικονομολόγου, MSc - Δημοτικού Συμβούλου Καλαμάτας

Πριν λίγο καιρό, μαζί με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» κυκλοφόρησε, ως ένθετο, ο δεύτερος τόμος της εκδοτικής σειράς «Οι τόποι μας», αφιερωμένος στην Καλαμάτα. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση και με προσεγμένο σε σημαντικό βαθμό περιεχόμενο που προβάλλει την πόλη μας. Δύο σημεία του όμως, δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

Το πρώτο αφορά τον τόπο και τον χρόνο έναρξης της ελληνικής επανάστασης και βρίσκεται στη σελίδα 31, όπου αναφέρεται ότι: «Ο Αγώνας ξεκινά στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη, όπου Μανιάτες προεστοί κηρύσσουν την επανάσταση ενάντια στον οθωμανικό ζυγό». Το γεγονός όμως αυτό αμφισβητείται βάσιμα διότι δεν υφίστανται γραπτές μαρτυρίες που να το αποδεικνύουν, έχει διασωθεί ως θρύλος, ως λαϊκή παράδοση. Επιπρόσθετα, δεδομένου πως σύμφωνα με τους κανόνες καταγραφής της ιστορίας, μια επανάσταση δεν θεωρείται πως ξεκινά με δηλώσεις προθέσεων αλλά με ένα υψηλής σημασίας πολεμικό γεγονός, ως εκδοχή προσκρούει παράλληλα και στο ότι η Μάνη χαρακτηρίζεται αδούλωτη. Αντίθετα, η εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Καλαμάτα κατέστη η πρώτη πόλη της υποδουλωμένης Ελλάδας που απελευθερώθηκε και ταυτόχρονα η πόλη στην οποία κηρύχθηκε η επανάσταση την 23η Μαρτίου του 1821, αντανακλά την ιστορική αλήθεια.

Το δεύτερο σημείο αφορά το εμβληματικό μας προϊόν, την Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας και βρίσκεται στη σελίδα 181. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «εδώ και πολλά χρόνια η Μεσσηνία καλλιεργεί τραγικά μικρή ποσότητα από τις ελιές αυτές, καθώς η ποικιλία έφυγε από τα όρια του νομού και πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις αλλού, ιδιαίτερα στη Λακωνία, από όπου προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής. Κι αυτό είναι κάτι που, σε όσους γνωρίζουν, δημιουργεί προβληματισμό σε σχέση με την πιστοποίησή τους ως Ελιές Καλαμών ΠΟΠ». Καταρχάς, δεν υφίσταται πιστοποιημένο προϊόν ΠΟΠ Ελιά Καλαμών, όπως αναφέρεται στο κείμενο, αλλά ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Κρίνεται σκόπιμο να αποσαφηνιστεί πως η Ελιά Καλαμών είναι ποικιλία ελιάς ενώ το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αφορά την «έκφραση» της Ελιάς Καλαμών (ποικιλία) στην οριοθετημένη από την πιστοποίηση οριοθετημένη ζώνη της Καλαμάτας (γεωγραφική προέλευση). Ενώ είναι σωστό πως η παραγόμενη ποσότητα της Ελιάς Καλαμών στην περιοχή της Μεσσηνίας είναι μικρή, είναι κραυγαλέο λάθος το ό,τι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην πιστοποίησή της σύμφωνα με τους κανονισμούς των προϊόντων ΠΟΠ. Η επίκληση της μικρής ποσότητας ελιών της ποικιλίας Καλαμών που παράγεται στη Μεσσηνία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ως επιχείρημα αμφισβήτησης του ΠΟΠ προϊόντος της περιοχής μας, δείχνει είτε παντελή άγνοια του πνεύματος που διέπει τα προϊόντα Π.Ο.Π. είτε συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης. Η παραγόμενη ποσότητα ενός προϊόντος σε μια γεωγραφική περιοχή δεν αποτελεί κριτήριο πιστοποίησής του ως ΠΟΠ.

Πέρα από την προφανή έλλειψη τακτ απέναντι στους πολίτες της περιοχής μας, τα παραπάνω καταδεικνύουν προχειρότητα, άγνοια, δόλο ή συνιστούν αποτέλεσμα παραπλάνησης; Δεδομένου πως είναι ξεκάθαρη η υιοθέτηση του αφηγήματος των ιθυνόντων της Αρεόπολης, σχετικά με την περίπτωση του ιστορικού γεγονότος, και του αφηγήματος της γειτονικής μας περιφερειακής ενότητας και όχι μόνο αυτής, σχετικά με το ΠΟΠ προϊόν μας, θεωρώ πως δεν καταδεικνύεται ασχετοσύνη ή άγνοια των συντακτών του οδηγού, ούτε προχειρότητα από μέρους τους.

Όσοι και όσες παρακολουθούν την αρθρογραφία μου ή και τις τοποθετήσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, γνωρίζουν πως στα προαναφερθέντα ζητήματα έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Είναι σαφές, πως τα όσα σχετικά με αυτά τα ζητήματα αναφέρονται στον οδηγό αποτελούν απόδειξη ότι δεν κινδυνολογώ. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό! Οι συγκεκριμένες αναφορές, είτε συνιστούν μέρος της σχετικής προπαγάνδας είτε αποτέλεσμα αυτής, αποτελούν τεκμήρια, αποδείξεις ότι δύο σημαντικές πτυχές της ταυτότητας της περιοχής μας βάλλονται συστηματικά.

Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Οφείλουμε, αναφερόμενος καταρχάς στην 23η Μαρτίου 1821, να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια και να αναδείξουμε το ιστορικό γεγονός στον βαθμό που του πρέπει. Οφείλουμε, παράλληλα, να υπερασπίσουμε το εξαιρετικό ΠΟΠ προϊόν μας, τους Μεσσήνιους παραγωγούς, την τοπική μας γαστρονομία, το «μονοπώλιο» εν γένει των γεύσεων που δημιουργούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας. Οφείλουμε τέλος, να προστατεύσουμε δύο από τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα του τουριστικού μας προϊόντος!