Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 13:51

Ανοχύρωτος στις πλημμύρες ο Δήμος Τριφυλίας

 

Του Δημήτρη Α. Δριμή

Βιώνουμε ως χώρα την τραγωδία των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Γίναμε μάρτυρες της έντασης των πλημμυρικών φαινομένων, της απουσίας υποδομών, των ανυπολόγιστων καταστροφών, της απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Το πολιτικό προσωπικό φαίνεται κατώτερο των περιστάσεων.

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην απουσία σχεδιασμού πολιτικής προστασίας στο Δήμο Τριφυλίας. Ο Δήμος μας, δυστυχώς, παραμένει απροετοίμαστος, ανοχύρωτος. Έρμαιο της τυχαιότητας. Απαιτείται σοβαρότητα και αίσθηση δημόσιας ευθύνης. Απουσιάζουν, δυστυχώς.

Αδυνατούν να σχεδιάσουν ή έστω να υλοποιήσουν ακόμα και ώριμα μελετητικά έργα, για την θερινή και την χειμερινή περίοδο.

Το Κοπανάκι, για παράδειγμα, διαθέτει τη μόνη, από όσο γνωρίζω, έτοιμη μελέτη έργου αποχέτευσης ομβρίων από την εποχή του Καποδιστριακού Δήμου Αετού, για την προστασία της περιοχής σε επίπεδο λεκάνης απορροής.

Απασχολεί τη διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας το ζήτημα της αποχέτευσης ομβρίων;

Γνωρίζουν τους Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας του ΥΠΕΚΑ-ΕΓΥ, για το Δήμο μας;

Έχουν προετοιμαστεί για την χειμερινή περίοδο;

Έχουν καθαρίσει, για παράδειγμα, τα φρεάτια απορροής ομβρίων;

Έχουν προετοιμάσει κάποια μελέτη σε κάποια Δημοτική Ενότητα;

Σκοπεύουν να προτείνουν (αρκετά έχει «σιτέψει») σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα την πλήρη μελέτη «Αποχέτευση Ομβρίων Υδάτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοπανακίου του Δήμου Αετού – Νομού Μεσσηνίας», η οποία διαθέτει ακόμα και περιβαλλοντική αδειοδότηση και ειδικούς προϋπολογισμούς, ώστε να γίνει το έργο ακόμα και σε δύο φάσεις αν χρειαστεί;