Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 21:12

Η ΤΕΧΝΗ: Προνόμιο για λίγους ή πρόσβαση σε πολλούς;

 

Γράφει η Δράκου - Χρυσού Νίνα* Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό Δημιουργική Πρωτοβουλία - Θανάσης Βασιλόπουλος

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση υλικών παρά πνευματικών αγαθών, με το άτομο να εστιάζει περισσότερο στην επιβίωση παρά στη νοητική και ψυχική του καλλιέργεια. Αυτό μοιραία οδηγεί στην απομάκρυνσή του από κοινωνικές-πολιτιστικές δραστηριότητες και από την επαφή με την παράδοση με αποτέλεσμα την αλλοίωση της πολιτιστικής του ταυτότητας.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η ΤΕΧΝΗ είναι ανώφελη σε μια τέτοια τεχνοκρατική και ωφελιμιστική αντίληψη που επικρατεί στην κοινωνία με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις για εξειδίκευση και ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης και η ανάπτυξη πολιτιστικής συνείδησης υποβαθμίζονται, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα εφόδια για μια ποιοτική ζωή και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Αντιθέτως, η προσφορά της τέχνης είναι πολλαπλή τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο χάρη στην παιδευτική της αξία. Κάθε άνθρωπος, είτε από παιδί είτε ως ενήλικας αργότερα, προσπαθεί καθημερινά να κατανοήσει και να ανακαλύψει την ύπαρξή του, τις σκέψεις και τα νοήματά του, τη μοναδικότητά του. Μέσα από τις τέχνες τού δίνεται η μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και να διακρίνει την ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο σε μικρά και μεγάλα πράγματα. Μια διαδικασία που δεν μπορεί να κάνει από μόνος του αλλιώς! Ο χορός, το θέατρο, η μουσική, η ζωγραφική κ.ά. δεν είναι μόνο μορφές έκφρασης που το σώμα παίρνει μέρος, αλλά κυρίως το μυαλό. Κάθε καλλιτεχνική προτίμηση ενεργοποιεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον ψυχισμό του ατόμου, αναπτύσσοντας τις οριζόντιες διαπροσωπικές δεξιότητες (soft skills) με τις οποίες τον τροφοδοτεί η εμπειρία της ζωής, που δύσκολα ποσοτικοποιούνται αλλά και συνδέονται άμεσα με την επαγγελματική πορεία του καθενός.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτός του σχολείου, είναι σήμερα ο φυσικός υποδοχέας τέτοιων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και ο καταλληλότερος φορέας άσκησης πολιτιστικής πολιτικής. Η προβολή πολιτιστικών αγαθών σε τοπικό επίπεδο, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για διαφορετικές μορφές δημιουργίας (π.χ. εικαστικά, χορός, κ.τ.λ.), η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και του πολιτιστικού τουρισμού επωφελούν τις αναπτυξιακές προοπτικές των Ο.Τ.Α., διευκολύνουν τη συνεισφορά ατομικών-συλλογικών πρωτοβουλιών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο πολιτισμός μιας χώρας μπορεί να ανυψώσει, να εμπνεύσει την κοινωνία και να συμβάλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά. Οι καλλιτεχνικές εμπειρίες αποτελούν άλλωστε ένα αναπόσπαστο τμήμα της ανθρώπινης ύπαρξης και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής προοπτικής στη ζωή κάθε ανθρώπου. Προϋπόθεση αποτελεί μια σύγχρονη προοδευτική πολιτική για τον πολιτισμό που θα βασίζεται στη γενική αρχή ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό. Η αποδοχή αυτής της αρχής συνδέεται με την παραδοχή ότι η επένδυση στον πολιτισμό αποτελεί επένδυση της κοινωνίας στο μέλλον.

* H Δράκου - Χρυσού Λαμπρινή (Νίνα) είναι: 

• Διοργανώτρια Διεθνών & Τοπικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ.

• Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας «Dance Challenge».

• Καλλιτεχνική Διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Διαγωνισμών χορού «Kalamata Dance Cup».

• Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Πολιτιστικών προγραμμάτων και εκπαίδευσης στην Ακαδημία Δεξιοτήτων Καλαμάτας «Προχωρώ».

• Καθηγήτρια - Μεταφράστρια ξένων γλωσσών.