Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 22:25

Πτωχός ή Τατούλης;

Του Ντίνου Πλεμμένου

Το βράδυ της Κυριακής η Πελοπόννησος θα έχει εκλέξει νέο περιφερειάρχη. Θα είναι αυτός που θα προκύψει από την αναμέτρηση Πτωχού - Τατούλη και θα αποτολμήσουμε την πρόβλεψη ότι από το αποτέλεσμα θα φανεί αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μπορεί να ελπίζει για ευρωπαϊκή προοπτική ή θα ξαναμπεί σε τριτοκοσμικές αντιλήψεις.

Ας προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των δύο μονομάχων όπως το προσλαμβάνει ο μέσος ψηφοφόρος τον οποίο αφουγκραζόμαστε καθημερινά στις διάφορες συζητήσεις.

Δημήτρης Πτωχός. Κάνει τα πρώτα του βήματα στον πολιτικό στίβο και η συμμετοχή του στην αυτοδιοίκηση έχει να του διδάξει πολλά. Η πολιτική του ενασχόληση στο Μέγαρο Μαξίμου σίγουρα του έχει μάθει πράγματα και οι γνωριμίες του μπορούν να φανούν χρήσιμες σε έναν περιφερειάρχη.

Εκεί που υπερτερεί ο Δημήτρης Πτωχός είναι το επιχειρηματικό πεδίο. Επιτυχημένος και με γνώση της αγοράς ξέρει πού «πονάει» ο επιχειρηματίας αλλά και ο εργαζόμενος. Μπορεί δε να δει με άλλο μάτι τις αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου από έναν επαγγελματία πολιτικό.
Επελέγη από τον Μητσοτάκη όταν τα σύννεφα σκούραιναν από τις ζυμώσεις για χρίσμα στον Βλάσση και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις Νίκα. Μπήκε στη μάχη και έφερε το θριαμβευτικό 42,6%. Στην ουσία εξελέγη από τον πρώτο γύρο.

Ξεκίνησε με ελάχιστη αναγνωρισιμότητα - κυρίως στη Μεσσηνία - και ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία με ποσοστό που λίγοι το περίμεναν. Αυτό κάτι σημαίνει.

Πέτρος Τατούλης. Πολιτικό πρόσωπο παλαιάς κοπής με ειδικότητα στις μεταμορφώσεις. Με μια… εμπριμέ πολιτική σταδιοδρομία που θυμίζει εκκρεμές. «Επαναστάτης» με το ΕΚΚΕ στα φοιτητικά αμφιθέατρα, βουλευτής της Ν.Δ. και μετέπειτα υπουργός της. Πήρε πόδι και αποφάσισε να αλλάξει πεδίο. Δραστηριοποιήθηκε στην αυτοδιοίκηση και εξελέγη περιφερειάρχης Πελοποννήσου δύο φορές. Την δεύτερη με την στήριξη της Ν.Δ. επί Σαμαρά, τον οποίο «βρίζει» τώρα, αυτόν και όσους είναι μαζί του.

Με τόση… ιστορία φυσικό είναι να τον γνωρίζουν και οι πέτρες στην Πελοπόννησο. Ξεκίνησε με γιγαντιαία αναγνωρισιμότητα αλλά επειδή οι πέτρες τον γνωρίζουν μεν αλλά δεν ψηφίζουν, έμεινε πίσω 10 μονάδες από τον κύριο αντίπαλό του.

Κατά το διάστημα της παρουσίας του στην ηγεσία της Περιφέρειας ο Πέτρος Τατούλης και η… αυλή του - με δυσαρεστημένους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- άφησαν εποχή. Οχι σε αναπτυξιακά έργα αλλά σε επεισοδιακές καταστάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μηνύσεις για δημοσιεύματα που δεν τον συνέφεραν. Αλλά και με τον ίδιο στο εδώλιο να καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος.

Δεν μπορεί λοιπόν να πείσει και τον πλέον καλόπιστο πως είναι ικανός να οδηγήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον δρόμο της ανάπτυξης, ούτε στην εποχή της μεγάλης ψηφιακής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν την δική μας εκτίμηση για τους δύο αντιπάλους της τελικής αναμέτρησης. Αν τα συμμερίζεται και ο αναγνώστης τόσο το καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ψήφος της Κυριακής πρέπει να αποσυνδεθεί από κομματικές στηρίξεις και θέσεις. Την εκλογή θα κερδίσει ή ο ένας ή (τίποτα δεν αποκλείεται) ο άλλος. Αυτό είναι και το δίλημμα, Πτωχός ή Τατούλης. Ο,τι και να είσαι, δεξιός, κεντρώος ή αριστερός, την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έχεις τον έναν από τους δύο περιφερειάρχη. Μην παραπονεθείς αν ψηφίσεις μόνο με βάση την κομματική σου ένταξη. Μετά την απομάκρυνση… εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ούτε συγχωρείται.