Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 11:17

Το “Ναι” στις αμυντικές δαπάνες και η αποστολή Φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Του Χρήστου Καπούτση

Η πολυδιάστατη και ευέλικτη διπλωματία, η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων και η εύρωστη οικονομία, είναι παράγοντες που προσδιορίζουν, το διεθνές κύρος και γενικά    την αξιολογική θέση μιας χώρας, στο διεθνές περιβάλλον. Ειδικότερα στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας,    που απειλείται με αποσταθεροποίηση, καθώς    μαίνονται δύο αιματηροί πόλεμοι, στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, οι παραπάνω παράμετροι, διπλωματία, άμυνα και οικονομία, αποτελούν ασπίδα προστασίας των    εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν απειλούνται    και δη εμπράκτως, από αναθεωρητικές πολιτικές.
Η Ελλάδα βρίσκεται    γεωπολιτικά στην «διακεκαυμένη ζώνη» των εμπολέμων και η Αθήνα στη ταραγμένη γεωγραφική περιοχή που ορίζεται από το Κίεβο, τη Μόσχα, την Άγκυρα, την Δαμασκό, το Κάιρο, το Τελ- Αβιβ, τη Ραμάλα    και την Τρίπολη της Λιβύης.   
Οι συνθήκες που επικρατούν στον διεθνή περιβάλλοντα χώρο,    έχουν υποχρεώσει την Ελληνική Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει στο έπακρο την αμυντική διπλωματία, που στηρίζεται σε τρεις    πυλώνες. Στην διπλωματία των εξοπλισμών ,    στις διμερείς ή τριμερείς αμυντικές συμφωνίες και τη συμμετοχή της χώρας στα στρατιωτικά σχήματα με παρεμβατικό ρόλο, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. όπου και αξιολογείται η στρατιωτική επάρκεια της χώρας.
Για να είναι όμως αξιόπιστη η εγχώρια στρατιωτική διπλωματία, θα πρέπει να στηρίζεται σε σύγχρονες, ικανές,    άρτιες επιχειρησιακά με σύγχρονα οπλικά συστήματα Ένοπλες Δυνάμεις.
Στη Βουλή, κατά την ψηφοφορία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, οι δαπάνες προϋπολογισμού    των Ενόπλων Δυνάμεων έλαβαν    249 ψήφους “υπέρ”, ενώ 51 βουλευτές τάχτηκαν κατά.
Το ΝΑΙ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών, δείχνει την βούληση, κομματική και πολιτική,    των βουλευτών να ολοκληρωθούν τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η    ουσιαστική αναβάθμιση    της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, που οι διεθνοπολιτικές συγκυρίες και    η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας,    την καθιστούν επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε. Τα    περί ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας, σύντομα θα καταρρεύσουν, εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση υποχωρήσει από πάγιες εθνικές θέσεις.
Ειδικότερα, ναυπηγούνται οι τρείς φρεγάτες    Μπελαρά και θα παραδοθούν    μέχρι το τέλος του 2025. Συνεχίζονται οι αφίξεις των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών    Rafale, όπως και ο εκσυγχρονισμός των F-16VIPER και βεβαίως οι διαπραγματεύσεις    για τα αμερικανικά μαχητικά τα F-35, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση της αγοράς για την απόκτηση μεταγωγικών αεροσκαφών και συμπαραγωγής drones. Για όλα αυτά έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 4,2    δισεκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της στρατιωτικής διπλωματίας, η Ελλάδα έχει στρατιωτικές συνεργασίες με σχεδόν όλες τις Βαλκανικές Χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και φυσικά την Κύπρο, κορωνίδα των οποίων παραμένει η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και την Γαλλία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε το ΓΕΕΘΑ, στον κομβικό ρόλο της γεωστρατηγικής θέσης της αεροναυτικής βάσης της Σούδας, αλλά και στην ανάδειξη στον μέγιστο βαθμό του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης ως κύριας πύλης εισόδου των συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, γεγονός που αναβάθμισε την θέση της Χώρας μας στην Συμμαχία.
Ωστόσο, «μαύρη τρύπα» που επηρεάζει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η παραπαίουσα Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στην παρέμβασή του στη Βουλή είπε: «Δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν να είναι απλώς καταναλωτές ξένων οπλικών συστημάτων. Οφείλουμε τα χρήματα που επενδύουμε, εν μέρει τουλάχιστον, να τα οδηγήσουμε στην ανάπτυξη αυτού του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας. Θα δημιουργηθεί ένα καινούριο νομικό πρόσωπο, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας».

Η Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα
     
Η Κυβέρνηση αποφάσισε να σταλεί πλοίο του πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά θάλασσα, που σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια: «Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, θα συμμετάσχει με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση “Prosperity Guardian” για την προστασία των εμπορικών πλοίων και της ζωής των ναυτικών».
Η Κυβέρνηση έστερξε προθύμως να ανταποκριθεί την πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν , που ανακοίνωσε τον σχηματισμό συμμαχίας προθύμων    χωρών στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούτι της Υεμένης εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ. Και ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να ενισχύει τους αντάρτες Χούτι. Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό    ανακοινώνω την έναρξη της επιχείρησης ‘Prosperity Guardian’».
«Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε πρωτοβουλία των ΗΠΑ και όχι σε κάποια συμμαχική υποχρέωση του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε., που απαιτεί και απόφαση του ΟΗΕ.» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο    ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης σε ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται: «Η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των εμπορικών πλοίων, εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που σ’ αυτή τη φάση συνδέονται άμεσα με τη στήριξη της δολοφονικής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ»
Εκτιμώ ότι, η αγορά πανάκριβων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων, επιβάλλεται να γίνεται με κριτήρια την αμυντική θωράκιση της χώρας και την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που είναι σε διαρκή απειλή από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Και φυσικά, να ανταποκρίνεται η χώρα μας, στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, υπό την προϋπόθεση,    ότι υπάρχει απόφαση του    ΟΗΕ για την συγκρότηση ειρηνευτικών στρατιωτικών αποστολών με    στόχο την    «επιβολή» της Ειρήνης, εφόσον φυσικά,    αποτύχουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.