Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 22:28

Προτάσεις για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας και το Αεροδρόμιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

«Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας είναι δραματική και η Μεσσηνία είναι “πρωταθλήτρια”» επεσήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Παρατήρησε με απογοήτευση ότι αυτή η δραματική κατάσταση αποτελεί πραγματικότητα, παρά τα 5 ΕΣΠΑ, τις σπουδαίες χρηματοδοτήσεις που διατέθηκαν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι οποίες κατασπαταλήθηκαν και δεν έπιασαν τόπο.
Είναι θετικό που επιτέλους θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι οι δρόμοι Μεσσήνη - Λάμπαινα και Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια, όμως, οφείλει να ασχοληθεί συστηματικά και υπεύθυνα με την παράκαμψη Πεταλιδίου, στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, για να ολοκληρωθεί το τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι το 2023. Γιατί αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, είναι αμφίβολο το πότε θα ολοκληρωθεί.
Το ζήτημα της παράκαμψης της Γιάλοβας είναι επίσης πολύ σοβαρό και η Περιφέρεια οφείλει να συνεννοηθεί και να πιέσει το υπουργείο Υποδομών, για να κάνει πράξη το στόχο της να χρηματοδοτηθεί από το τομεακό ΕΣΠΑ του υπουργείου. Τα 45 εκ. ευρώ που απαιτούνται (αν και μπορεί να χρειαστούν και παραπάνω μαζί με τις απαλλοτριώσεις) δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό.
Ξεκάθαρες και ειλικρινείς συζητήσεις οφείλει να κάνει η περιφερειακή αρχή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει δείξει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οδικά ζητήματα της Μεσσηνίας.
Και κάτι τελευταίο: Η περιφερειακή αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν ακόμα τα 40 εκ. ευρώ στα ταμεία της, που είχε προτείνει στην κυβέρνηση να τα διαθέσει για το τμήμα Πύλος - Μεθώνη, προκειμένου να επιλεγεί η παραλιακή χάραξη στον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος.
Γιατί αν υπάρχουν, ας τα προτείνει στο υπουργείο για την παράκαμψη της Γιάλοβας ή, στη συνεννόηση και την πίεση για το συγκεκριμένο έργο, ας τα προτείνει για τα έργα αναβάθμισης στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, προϋπολογισμού 40,3 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Κώστα Καραμανλή σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 21:48