Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 20:50

Αποφάσεις για Καλό Νερό - Τσακώνα και δίκτυα Φιλιατρινού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Είναι από τα πιο σημαντικά έργα της Μεσσηνίας, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους έχοντες την εξουσία και την ευθύνη για να δρομολογήσουν την υλοποίησή τους.

Είναι έργα που αφορούν μία από τις δυναμικές και αναπτυσσόμενες περιοχές του τόπου μας, την Τριφυλία. Το κακό είναι πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση κι ενόχληση προς την κεντρική εξουσία, από το δήμο και τους άλλους υπεύθυνους φορείς της περιοχής.
Ο λόγος για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα και τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα.
Ο οδικός άξονας είναι τμήμα του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού, που έμεινε εκτός σύμβασης παραχώρησης. Είναι μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου και ως τέτοιο έχει πλεονεκτήματα στην αξιολόγηση και στην επιλογή για την ένταξη και τη χρηματοδότησή του. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει προτεραιότητα σε τμήματα του διευρωπαϊκού δικτύου, αλλά κεντρική εξουσία και τοπικές αρχές και φορείς αδιαφορούν. Σωστά αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, όμως η αδιαφορία για το τμήμα της Μεσσηνίας δεν δικαιολογείται. Είναι ένας δρόμος που θα ενώσει την Ολυμπία Οδό με τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” και θα δώσει μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε όλη τη Δυτική Μεσσηνία.
Τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα έχουν απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ, αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχει πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις που καθυστέρησαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν φαίνεται ουσιαστική πρόοδος. Το έγκλημα ήταν ότι το φράγμα δημοπρατήθηκε μόνο του, ενώ θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί μαζί με τα δίκτυα. Ετσι φτάσαμε να δικαιώνονται οι ανησυχίες μας, πως το φράγμα θα γεμίσει και το πολύτιμο νερό θα χάνεται. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αρδεύονται 34.000 στρέμματα. Θα εξασφαλιστεί άριστης ποιότητας βρόχινο νερό για τις καλλιέργειες και χαμηλού κόστους, θα ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα επεκταθεί η αρδευόμενη ελαιοκαλλιέργεια (από το 30% στο 70%) της περιοχής.
Οι τοπικές αρχές οφείλουν να πιέσουν και να απαιτήσουν όλες εκείνες τις αποφάσεις και τις πράξεις για τη δρομολόγηση και την υλοποίηση των δύο σπουδαίων αυτών έργων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 19:36