Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 16:12

Ο δημόσιος χώρος κρύβει κινδύνους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συγκλονιστικό ήταν το ατύχημα με το δένδρο που καταπλάκωσε 15χρονη κοπέλα στην πλατεία Ελευθερίας στην Καλαμάτα.

Ενα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό της νεαρής, η οποία διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Συνέβη μάλιστα σε μία πλατεία, όπου υπάρχει και παιδική χαρά και καθημερινά κυκλοφορούν δεκάδες παιδιά και ευτυχώς που εκείνη την ώρα δεν είχαμε ακόμα χειρότερα. 

Αλλοι λένε ότι οι δυνατές ριπές αέρα ήταν αυτές που... γκρέμισαν το σφενδάμι, άλλοι κάνουν λόγο για αδιαφορία από πλευράς δήμου για κλάδεμα και έλεγχο όλων των δένδρων της πλατείας. Ολα αυτά προς το παρόν δεν έχουν σημασία, καθώς αυτό που προέχει είναι η ταχεία και ομαλή ανάρρωση της 15χρονης μαθήτριας γυμνασίου. Από εκεί και πέρα όμως ακόμα κι αν ο άνεμος ήταν η αιτία της πτώσης του μεγάλου δένδρου, γεννιούνται διάφορα ζητήματα για το κατά πόσο στους χώρους δημόσιας συνάθροισης υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας. Συμπληρωματικά στα όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα με την ασφάλεια των παιδικών χαρών, στην επιφάνεια έρχονται κι άλλα ζητήματα όπως αυτά των κινδύνων που επιφυλάσσουν άλλα στοιχεία του δημόσιου χώρου. Δένδρα, μεταλλικά αντικείμενα σε διάφορα σημεία χωρίς καμία πλέον χρησιμότητα, γυμνά καλώδια ρεύματος είναι μερικές από τις παγίδες που υπάρχουν ανάμεσά μας. 

Ισως να φαίνεται κάπως τραγικοποιημένη η κατάσταση που περιγράφουμε, αλλά οι κίνδυνοι είναι παρόντες και δημιουργούν συχνά - πυκνά προβλήματα. Θέματα που φυσικά δεν αφορούν μόνο τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, αλλά και όλους εμάς, που τα εντοπίζουμε, αλλά δεν ενημερώνουμε εκεί που πρέπει και απλώς κράζουμε. 

 Είναι γενικώς παραδεκτό ότι ο δημόσιος χώρος χρήζει όχι μόνο περισσότερου σεβασμού, αλλά και επιμέλειας, διότι καθετί που συμβαίνει εις βάρος του, είναι κατ' επέκταση και σε βάρος όλων μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 16:17