Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2016 15:19

Συνεννόηση και ανοιχτά χαρτιά για τα έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φωνάζει ο Νίκας, φωνάζει τώρα και η Νικολάκου με τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου από τη Μεσσήνη μέχρι το Ριζόμυλο, που φαίνεται να επιλέγει το υπουργείο Υποδομών και ζητούν να γίνει ο καινούργιος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας έθετε ως πρώτη προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο, χαρακτηρίζοντάς το ισοδύναμο με τον αυτοκινητόδρομο και ζητούσε τη χρηματοδότησή του από το πακέτο Γιούνκερ, η κ. Νικολάκου, ως φωνή του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, διαφωνούσε με το πακέτο Γιούνκερ κι επέμεινε στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από το τομεακό του υπουργείου. Και αυτό, γιατί η Περιφέρεια θέλει να μοιράσει αλλού χρήματα από το πακέτο Γιούνκερ κι εμμένει στο ΕΣΠΑ, κι ας ξέρει ότι είναι ανεπαρκές, πως δεν έχει χρήματα.

Ετσι δε γίνονται και δεν προγραμματίζονται τα έργα. Και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έργα μείζονος σημασίας, αναπτυξιακά, όπως είναι το Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Πραγματικά δεν ξέρω αν πρέπει να επιμείνουμε στον καινούργιο δρόμο και αν η βελτίωση του υφιστάμενου με παράκαμψη της Μεσσήνης αποτελεί συμβιβασμό, μίζερη και οπισθοδρομική λύση. Δεν κρύβομαι και βεβαιώνω πως ήμουν και είμαι με τον καινούργιο δρόμο, τον παραλιακό και αναπτυξιακό. Ομως, γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα έργο που ξεκινάει με κόστος 150 εκ. ευρώ, με τις απαλλοτριώσεις και την κατασκευή μαζί. Και γνωρίζω, από την εμπειρία μου με τα έργα τόσα χρόνια, ότι μόνο ένα κατασκευαστικό σχήμα σαν του "Μορέα" και με διαδικασίες σύμβασης παραχώρησης, μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο έργο. Και αυτό χωρίς να είμαι με τη διαπλοκή, ενώ με χαρακτηρίζουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές προσεγγίσεις.

Γι’ αυτό δεν τρέφω αυταπάτες. Γι’ αυτό και ζητώ εδώ και καιρό μεσσηνιακό μέτωπο, συνεννόηση και συνεργασία για την επιλογή των έργων υποδομής που θα υλοποιηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Δήμοι - Περιφερειακή Ενότητα (Περιφέρεια) με βουλευτές και Επιμελητήριο και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και με τη συμμετοχή του υπουργείου Υποδομών. Να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν με ανοιχτά χαρτιά, όλα τα δεδομένα. Να ξέρουμε τι χρήματα έχει το ΕΣΠΑ και αν μπορεί και πώς να χρηματοδοτήσει το πακέτο Γιούνκερ. Κι έπειτα να ληφθούν οι αποφάσεις. Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά παιχνίδια. Ολα τα άλλα είναι για τους αφελείς και για τις εντυπώσεις. Και δυστυχώς προκαλούνται από κείνους που έχουν ευθύνες για την αποτυχία του ΕΣΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2016 18:55