Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 21:20

Αμεση, συνολική και αποφασιστική αντίδραση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η θάλασσα είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο κανείς δεν μπορεί να καταστρέφει ή να εκμεταλλεύεται με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν μπορεί δηλαδή ούτε να την μολύνει ούτε να κονομάει πουλώντας ευαισθησία και ενδιαφέρον με συμφωνίες πάνω ή κάτω από το τραπέζι.

Η καταλληλότητα των νερών κολύμβησης δεν μπορεί να πιστοποιείται από όποιον δηλώνει ευαίσθητος ή κάνει μετρήσεις γιατί αυτοχρίστηκε ειδικός ή ειδήμων. Οι μετρήσεις θα έπρεπε να γίνονται από πιστοποιημένα εργαστήρια τα οποία ελέγχονται από το κράτος για την επιστημονική τους επάρκεια αλλά και για την ανιδιοτέλειά τους.

Τα στοιχεία των ερευνών και των συμπερασμάτων -για να έχουν αξιοπιστία- θα πρέπει να έχουν ιστορικότητα και επιστημονική πιστοποίηση. Οι μετρήσεις και τα ευρήματα πρώτα θα πρέπει να παρουσιάζονται στην επιστημονική κοινότητα και τους ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να τα εκτιμήσουν, και μετά στην κοινή γνώμη. Οταν λοιπόν κάποιος φορέας επίσημος ή ανεπίσημος προβαίνει σε δημοσιοποίηση στοιχείων θα πρέπει να έχει τεκμηριωμένη άποψη και να πιστοποιείται αυτό που παρουσιάζει επιστημονικά. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ζήτημα και μάλιστα πολύ σοβαρό.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφορες οργανώσεις πολλών τύπων από τις περιβόητες ΜΚΟ μέχρι διάφορους συλλόγους των πέντε μελών  οι οποίοι αυτοαναγορεύονται σε ό,τι θέλουν. Ασκούν από εξωτερική πολιτική και άμυνα μέχρι ανακάλυψη των υπερδυνάμεων του σύμπαντος. Στην κυριολεξία «ό,τι του φανεί του κάθε λωλοστεφανή» καλύπτεται από μια οργάνωση με εξωτικό τίτλο που πακετάρεται όμορφα με αρκτικόλεξα. Η πανσπερμία αυτή των οργανώσεων έχει βρει το φιλόξενο χώρο της αρλουμπολογίας στο Διαδίκτυο και κάνει κανονικό παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα.  

Τα πράγματα δεν είναι απλά. Το πρώτο διάστημα όλοι μας αντιμετωπίζαμε με κατανόηση τις γραφικότητες της προβληματικής περίπτωσης του λωλοστεφανή και συνεχίζαμε. Οι γραφικοί όμως σταδιακά έγιναν κυρίαρχοι παίκτες γιατί αποδείχτηκε ότι στο Διαδίκτυο όσο πιο τερατώδες είναι το ψέμα και όσο πιο μεγάλη η γραφικότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή. Σε όλα τα επίπεδα, από την πολιτική ως τον πανηγυρτζή έγιναν φίρμες οι πιο καλτ φυσιογνωμίες. Τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ψέματος και γελοιότητας έχουν καταστεί δυσδιάκριτα. Καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας πιστεύουν από το ότι όπου να 'ναι οι Ρώσοι θα απελευθερώσουν την Κωνσταντινούπολη και θα μας την παραδώσουν για να φτιάξουμε τη νέα Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μέχρι ότι μας ψεκάσουν με ηλιθιοκτόνο. Οποιος έχει τύχει να αντιμετωπίσει τη βεβαιότητα του ψεκασμού και της διεθνούς συνωμοσιολογίας που έχει αποφασίσει να μας «σκλαβώσει», μπορεί να αντιληφθεί ότι η γραφικότητα είναι πλέον πολύ επικίνδυνη και στοιχίζει σε όλους μας ακριβά. Στην πολιτική -παρότι δεν έχουμε ακόμα καταλάβει σε όλη την διάστασή του το μέγεθος της απάτης, αρχίζουμε όλοι να αντιλαμβανόμαστε πού οδήγησαν οι αυταπάτες, τα ψέματα και ο ανορθολογισμός. 

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο του παραλογισμού το τι αναρτάται και αναπαράγεται στο Διαδίκτυο δεν μπορεί πλέον να περνά απαρατήρητο. Το να λέμε μεταξύ μας ότι αυτός είναι έτσι ή αλλιώς, σκοπεύει σε αυτό ή εκείνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Οταν μάλιστα πρόκειται για ένα αγαθό, όπως η θάλασσα και η καθαρότητά της, οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι σαφείς και η αντίδραση αποφασιστική. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να μπλέξουν και προσπαθούν να διευθετήσουν το ζήτημα με διαδικασίες χαμηλού επικοινωνιακού θορύβου, δεν είμαστε όμως σίγουροι ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα. Η ζημιά που προκαλείται από την έρπουσα φημολογία που ενισχύεται και αναπαράγεται μέσω του Διαδικτύου χρειάζεται δραστική δράση και όχι κατευνασμό.

Τα πράγματα στην πληροφόρηση και την ενημέρωση έχουν αλλάξει δραματικά. Ο παραδοσιακός τρόπος αντίδρασης δεν αρκεί. Χρειάζεται άμεση, αποφασιστική και δραστική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που υπηρετεί σκοπιμότητες. Κάποια πράγματα είναι κραυγαλέα. Η ανοχή δίνει θάρρος και θεριεύει αυτό που σήμερα φαντάζει μικρό και άνευ σημασίας. Η αποφασιστική αντίδραση με όλα τα μέσα και τα όπλα είναι η μόνη ενδεδειγμένη και ωφέλιμη για το συμφέρον της περιοχής ενέργεια. 

 

 

panagopg@gmail.com