Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 17:49

Αναξιοποίητο το παραλιακό οικόπεδο της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αναξιοποίητο το παραλιακό οικόπεδο της Μεσσηνίας

Η γη στον Μπουρνιά και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τη Μεσσήνη θεωρείται υψηλής παραγωγικότητας. Σε αυτήν τη γη καλλιεργούνται πατάτα και φιστίκι.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες έχουν κλείσει τον κύκλο τους και δεν αποδίδουν οικονομικά. Τα έξοδα, όπως σημειώνουν, οριακά καλύπτονται και το εισόδημα που απομένει είναι ελάχιστο και καλύπτει με δυσκολίες τις οικογενειακές ανάγκες. Οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν κανένα λόγο να λένε ψέματα, οπότε υπάρχουν δύο λύσεις, ή να αλλάξουν καλλιέργεια ή να αλλάξει ο χαρακτηρισμός της γης από υψηλής παραγωγικότητας σε κάτι άλλο που θα επιτρέπει άλλης μορφής επενδύσεις.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για να υλοποιήσει τη μία ή την άλλη επιλογή. Η γη δεν μπορεί να παραμένει υψηλής παραγωγικότητας και να μην παράγει εισόδημα. Δεν ξέρουμε αν στον συγκεκριμένο χώρο πρέπει να αλλάξει ο χαρακτηρισμός και να γίνουν οικόπεδα για τουριστικές εγκαταστάσεις. Δεν είμαστε ειδικοί για να προτείνουμε κάποια άλλη παραγωγή η οποία θα αντικαταστήσει την πατάτα και το φιστίκι. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί σπατάλη πόρων και δέσμευση περιουσιών το να παραμένει όλο αυτό το κομμάτι αναξιοποίητο, με τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες του να διαμαρτύρονται κάθε φορά για το πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Εύκολες ή μαγικές λύσεις προφανώς και δεν υπάρχουν. Το να γίνουν όλα τουριστικά καταλύματα προφανώς και δεν είναι λύση, αλλά και το να μένουν αναξιοποίητες τεράστιες εκτάσεις γιατί κάποτε ήταν γη υψηλής παραγωγικότητας και αυτό είναι άδικο για τις περιουσίες των ανθρώπων και την οικονομία της περιοχής. Είναι καιρός να γίνει μία πολύ σοβαρή συζήτηση για την ανάπτυξη όλου αυτού του κομματιού δυτικά της Καλαμάτας και μέχρι την Ανάληψη. Πρόκειται για ένα τεράστιο παραλιακό οικόπεδο που έχει δυνατότητες για τουριστικές αλλά και παραγωγικές επενδύσεις. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν έχουν μέλλον και αυτό το γνωρίζουν οι παραγωγοί αλλά και όσοι ασχολούνται σοβαρά με την τοπική οικονομία. Χρειάζονται πρωτοβουλίες και κίνητρα αλλά και μια διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη του τόπου, που θα βλέπει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν διανθισμένο με θεωρίες συνωμοσίας.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 16:13

NEWSLETTER