Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 15:04

Η πρόκληση της επόμενης ημέρας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού δεν αφήνει περιθώρια για εορτασμούς θρησκευτικών εορτών αλλά ούτε και για επετειακές εκδηλώσεις κάθε μορφής και είδους. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι το καλύτερο μέτρο κατά του ιού είναι η τήρηση αποστάσεων και η όσο το δυνατόν μικρότερη κοινωνική επαφή. Ολα δείχνουν ότι οι γιορτές, τα πανηγύρια και οι κάθε μορφής εκδηλώσεις θα μπορούν να γίνουν ξανά μετά από μερικούς μήνες και εφόσον βεβαίως έχει χτιστεί τείχος ανοσίας μέσα από εμβολιασμούς. Το εμβόλιο και η επιστήμη είναι αυτά που δίνουν την ελπίδα ότι η ζωή μας θα επιστρέψει σε μία νέα κανονικότητα.
Η λήξη της κρίσης έχει χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Η διατήρηση της καραντίνας είναι το μοναδικό μέτρο που έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, για να μην οδηγείται ο κόσμος στα νοσοκομεία και σε μονάδες εντατικής βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι οικονομικές συνέπειες της καραντίνας είναι μεγάλες, αλλά μπορούν να ξεπεραστούν. Αυτό που δεν ξεπερνιέται είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Αυτονόητα πράγματα, που δεν γίνονται κατανοητά όταν κυριαρχεί ο φανατισμός κάθε είδους.
Είμαστε πλέον στο παρά πέντε της επόμενης ημέρας. Το κρίσιμο είναι το πώς θα στηριχθεί η οικονομία και οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την πολύμηνη καραντίνα. Είναι φανερό ότι τα πάντα θα είναι διαφορετικά σε κοινωνία και οικονομία. Μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο κόσμος έμαθε να λειτουργεί ηλεκτρονικά. Από την εκπαίδευση και τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι την αγορά προϊόντων κάθε είδους έχει συντελεστεί μια τεράστια αλλαγή, η οποία θα παραμείνει και θα εξελιχθεί. Πολλά από αυτά που έγιναν τώρα από ανάγκη θα ενσωματωθούν και θα αποτελέσουν αναπόσπαστα στοιχεία της νέας οικονομικής κανονικότητας. Την άνοιξη που θα ανοίξουν τα πάντα θα υπάρχουν νέα δεδομένα σε πολλούς τομείς, τα οποία θα χρειαστούν νέες πολιτικές για λόγους ανάπτυξης, ρυθμιστικούς αλλά και προστασίας των καταναλωτών. Οι προτάσεις και οι πολιτικές για την επόμενη ημέρα είναι πλέον το ζητούμενο. Τα πάντα εξελίσσονται πια με ταχύτητα στους ρυθμούς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και θα επικρατήσει όποιος βρίσκεται ένα βήμα μπροστά κοιτάζοντας το μέλλον και όχι το παρελθόν.

panagopg@gmail.com