Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 14:12

Ενα σημαντικό βήμα ανάπτυξης και προόδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με την υπογραφή της τελικής σύμβασης φαίνεται πως μπαίνει σε φάση υλοποίησης η ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο.

Κατά βάση θα πάψουν τα σκουπίδια να καταλήγουν σε χαντάκια και χωματερές και θα τα επεξεργάζονται σε σκουπιδοεργοστάσια. Πρόκειται για ένα έργο που το σχεδίασε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη και το ολοκλήρωσε η σημερινή του Παναγιώτη Νίκα. Ένα έργο που μεταβλήθηκε σε σίριαλ χρόνων με τη συμμετοχή έξι – επτά υπουργών, δύο – τριών πρωθυπουργών, δύο περιφερειαρχών, καμιά σαρανταριά δημάρχων, δεκάδων κομπάρσων, αλλά και γκεστ σταρ.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η τελευταία στη χώρα που προχωρά στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στον λαθεμένο αρχικό σχεδιασμό και στην αδυναμία επίτευξης των απαραίτητων συναινέσεων. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θεωρούμε ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν υπάρχει δυνατότητα σε κανέναν για πανηγυρισμούς. Όταν για να κάνεις μία σύμβαση παραχώρησης χρειάζονται τόσα χρόνια, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να απολογηθείς για το μέγεθος της αποτυχίας. Η ευθύνη για την αποτυχία ανήκει εξ ολοκλήρου στους έχοντες την εξουσία τοπικά και κεντρικά. Όταν σε άλλες Περιφέρειες τα κατάφεραν και προώθησαν συντομότερα αντίστοιχα έργα και εσύ όχι, οι ευθύνες είναι αυταπόδεικτες. Η αλαζονεία, η έλλειψη διαλόγου, η αδυναμία επίτευξης συνθέσεων και πολλά άλλα συνθέτουν το παζλ της αποτυχίας, η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί.
Η ολοκλήρωση της κατασκευής των εργοστασίων και η διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτά είναι βεβαίως ακόμα ζητούμενο, αλλά ελπίζουμε να μην υπάρχουν νέες καθυστερήσεις. Η Πελοπόννησος έχει πληρώσει ακριβά, οικονομικά και περιβαλλοντικά, την αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών της. Ελπίσουμε να βρισκόμαστε στο τέλος μιας θλιβερής ιστορίας και ότι αυτή η σύμβαση θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας πορείας στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Η μέθοδος που επιλέχτηκε, το οικονομικό κόστος και πολλά ακόμα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά και να είναι πολλαπλώς καλύτερα, δεν παύει όμως η συγκεκριμένη λύση να είναι απείρως καλύτερη από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Η διαχείριση που θα εφαρμοστεί πάει τα πράγματα μπροστά. Το βασικότερο, θα απαλλαγούν τα βουνά, τα ποτάμια και οι παραλίες από παράνομους σκουπιδότοπους. Και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο βήμα ανάπτυξης και προόδου.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 09:24