Σάββατο, 18 Μαϊος 2013 10:43

Εκλογές για δημάρχους και όχι για τοποτηρητές

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η υποψηφιότητα του Κώστα Μαργέλη για το Δήμο Καλαμάτας ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι ξεκινά η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Βρισκόμαστε ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, και παραδοσιακά τόσο ήταν το διάστημα που μεσολαβούσε προκειμένου να εκδηλωθούν φιλοδοξίες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κίνηση Μαργέλη δεν ήταν μάλιστα η πρώτη που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα, μιας και είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Στάθη Αναστασόπουλου στο Δήμο Μεσσήνης, αλλά και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Ηλία Σακελλαριάδη για το Δήμο Οιχαλίας. Είναι δε γνωστό ότι στο παρασκήνιο έχουν ανάψει οι συζητήσεις μεταξύ ενδιαφερόμενων αλλά και κομματικών επιτελείων, οπότε το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες τόσο σε δήμους όσο και στην Περιφέρεια.

Ο προσδιορισμός του χρόνου των εκλογών για το Μάιο του 2014 είναι απολύτως λογικό να επιταχύνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών: Το διάστημα μέχρι τις εκλογές δεν είναι ούτε μικρό ούτε μεγάλο, αλλά όσο απαιτείται για να αναπτυχθούν προτάσεις και να συζητηθούν λύσεις. Ειδικότερα μάλιστα σε δήμους όπως η Καλαμάτα, για να δημιουργηθούν νέοι συνδυασμοί, να στελεχωθούν ικανοποιητικά και να αναπτύξουν έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της περιοχής, ο ένας χρόνος δεν αρκεί, είναι ελάχιστος. Ακόμα κι αν πρόκειται για κομματικούς συνδυασμούς με παράδοση συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο χρόνος προετοιμασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερος του εξαμήνου εάν υπάρχει φιλοδοξία για μια τουλάχιστον αξιοπρεπή παρουσία. Αν λοιπόν συνυπολογίσει κανείς τους «νεκρούς» πολιτικά καλοκαιρινούς μήνες, θα καταλήξει με ευκολία στο συμπέρασμα ότι όποιος θέλει να ξεκινήσει έγκαιρα την κούρσα, χωρίς να... τρέχει και να 

μη φτάνει την τελευταία στιγμή, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει - έτσι ώστε από Σεπτέμβρη να έχει καθημερινή δραστηριότητα και επαφή με τους πολίτες.

Η πλευρά του νυν δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα έχει φυσικά κάθε λόγο να μη βιάζεται και να μην επιθυμεί ν' ανοίξει τόσο γρήγορα το προεκλογικό παιχνίδι: Εχοντας αδιαμφισβήτητη κυριαρχία επί σειρά ετών και καθημερινή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στους πολίτες, μέσω του μηχανισμού του δήμου, θα προτιμούσε οι υπόλοιποι να κινηθούν πολύ αργότερα, μετά τα Χριστούγεννα, ώστε να διαπιστώσουν ότι οι ημέρες δεν τους φτάνουν ούτε για να επισκεφτούν τυπικά τα δημοτικά διαμερίσματα και τις γειτονιές της πόλης. Στην πολιτική, όπως και στο ποδόσφαιρο, όταν προηγείσαι θέλεις να ελέγχεις το ρυθμό του παιχνιδιού και να γυρίζεις την μπάλα στο κέντρο προκειμένου να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις - ευχόμενος να σφυρίξει το συντομότερο ο διαιτητής τη λήξη της αναμέτρησης. 

Ετσι, η «θεσμική» αντίδραση από την πλευρά του δημάρχου ήταν απολύτως λογική και ορθή από άποψη τακτικής. Ο Παναγιώτης Νίκας δεν θέλει -και καλά κάνει από την πλευρά του- να αυτοχριστεί από τώρα εκ νέου υποψήφιος, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απαντά ισότιμα σε όποιον εκδηλώνει πρόθεση υποψηφιότητας. Είναι δε φανερό ότι για αντιπάλους προτιμά τους σημερινούς επικεφαλής στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Κάνει τη βάσιμη και λογική πρόβλεψη ότι, με αντιπάλους τους επικεφαλής των προηγούμενων εκλογών, έχει εξασφαλισμένο έναν... υγιεινό προεκλογικό περίπατο που θα τον οδηγήσει σε ανανέωση της θητείας του, με πανηγυρικό μάλιστα τρόπο.

Τα πράγματα βέβαια στην πολιτική δεν εκδηλώνονται πλέον με ευθύγραμμο τρόπο - και είναι φανερό ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που για πρώτη φορά θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, θα έχουν εντελώς νέα χαρακτηριστικά. Αυτό που όπως όλα δείχνουν θα κυριαρχήσει είναι η αποδυνάμωση των κομματικών σχημάτων. Οποιος θέλει κόμμα, θα ψηφίζει στην κάλπη της Ευρωβουλής. Τα σχήματα που θα κυριαρχήσουν λοιπόν θα είναι αυτά που θα έχουν μια ισορροπημένη συγκρότηση, με πρόσωπα και ιδέες που θα πείθουν τους πολίτες όχι μόνο για τις καλές τους προθέσεις, αλλά και για το σχέδιο και την ικανότητά τους να βελτιώσουν τα πράγματα στην καθημερινότητα. 

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι οι πρώτες στις οποίες θα μπορούμε να ψηφίσουμε αυτόν που θεωρούμε καλύτερο δήμαρχο με την καλύτερη ομάδα για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, όχι... κομματικούς τοποτηρητές και διαμεσολαβητές. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερος χρόνος για διάλογο - όπως και περισσότερο φως στις θέσεις και τις προτάσεις των υποψήφιων, σχετικά με τα σοβαρά τοπικά μας ζητήματα. 

 

panagopg@gmail.com