Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 22:56

Οι πολίτες θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μετά και από τις χθεσινές υπογραφές ξεκινάει επιτέλους η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Μετά κόπων και βασάνων» κλείνει μία εκκρεμότητα τουλάχιστον 20 χρόνων και αποκτά η Πελοπόννησος έναν ανεκτό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Η λύση που δόθηκε δεν είναι η καλύτερη, είναι ακριβή και ξεπερασμένη περιβαλλοντικά, είναι όμως μία λύση πολύ καλύτερη από αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το να σταματήσουν τα σκουπίδια της Πελοποννήσου να καταλήγουν σε ανεξέλεγκτες χωματερές είναι σημαντική πρόοδος. Η έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης δεν είναι για πανηγυρισμούς, είναι όμως το αναγκαίο βήμα για να ακολουθήσει η Πελοπόννησος την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ξεκινάει μία νέα περίοδος όπου η εύκολη λύση με το κουκούλωμα του προβλήματος δεν θα είναι πλέον ανεκτή από τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς στα δημοτικά τέλη. Οι δημοτικές αρχές θα έπρεπε να έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον τη μείωση του κόστους μεταφοράς των σκουπιδιών στις μονάδες διαχείρισης. Είναι απογοητευτικό ότι δεν έχουν ακόμα κατασκευάσει σταθμούς μεταφόρτωσης. Είναι τραγικό να μεταφέρονται τα σκουπίδια με τα απορριμματοφόρα δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά στη μονάδα διαχείρισης. Δείχνει αδιαφορία αλλά και την αντίληψη της τελευταίας στιγμής, τού… βλέποντας και κάνοντας.
Το οικονομικό κόστος αυτών των αποφάσεων θα μετακυλίσει στους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το πού πάνε τα σκουπίδια τους, αλλά θα ενδιαφερθούν και θα τιμωρήσουν στην κάλπη όποιον βάλει το χέρι στην τσέπη τους. Οι περισσότεροι δήμαρχοι θεωρούν ότι μέχρι τις εκλογές θα καταφέρουν να διαχειριστούν την κατάσταση χωρίς να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη. Μετά τις εκλογές θα δούμε σε ποιου τα χέρια θα σκάσει η απασφαλισμένη βόμβα. Είναι η τακτική τού…άστο για αργότερα, που χρεοκόπησε τη χώρα. Αυτά που έπρεπε να είναι έτοιμα ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών αλλά και το κόστος μεταφοράς, αφήνονται για το μέλλον. Οι πολίτες θα κληθούν μετά τις δημοτικές εκλογές να πληρώσουν τον συσσωρευμένο λογαριασμό και οι υπεύθυνοι θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: Θα μεταβιβάζουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον.
panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 22:56