Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 22:40

Η ισορροπία ακινησίας γιγαντώνει το πρόβλημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ιστορία με τις καταπατημένες ιδιοκτησίες στην Αγία Τριάδα είναι από κάθε άποψη τραγική. Δεν μπορεί να μην εφαρμόζονται βασικές αρχές του Συντάγματος και μια σειρά από νόμοι του κράτους και οι υπεύθυνοι από την πολιτική εξουσία μέχρι τη δικαιοσύνη να παίζουν… την κολοκυθιά. Οι δικαιολογίες πολλές, αλλά η ουσία είναι ότι κάποιοι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Και ένα κράτος που δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο και να αποδώσει δικαιοσύνη είναι ένα αποτυχημένο κράτος.
Το ελληνικό κράτος στο σύνολό του και διαχρονικά δεν νοιάζεται για τους Ρομά. Οι πολιτικοί όλου του φάσματος τους χρησιμοποιούν άλλοι πουλώντας ρατσισμό και άλλοι ανθρωπισμό. Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο των άκρων έχει δημιουργηθεί η ισορροπία της ακινησίας που αφήνει το πρόβλημα ανέγγιχτο να κακοφορμίζει. Η παραβατικότητα των Ρομά μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, ενώ τα επιδόματα γίνονται… καύσιμα για έκνομες ενέργειες. Η «πελατεία» στα δικαστήρια μεγαλώνει, ενώ οι εύκολες ψήφοι αυξάνονται. Αυτό είναι το τραγικό πολιτικό πλαίσιο που συνθέτει το πρόβλημα.
Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη την Παρασκευή στην Καλαμάτα αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Υπάρχει επιτέλους ένα κυβερνητικό πρόσωπο, το οποίο υπόσχεται ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα. Μένει να δούμε τι ακριβώς θα πράξει και ποιο είναι το σχέδιο που θα ανακοινώσει τέλος Ιουλίου. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για λύση του προβλήματος. Το πιθανότερο είναι να έχουμε για μία ακόμη φορά έναν κύκλο διαβουλεύσεων, ο οποίος απλά θα σπαταλήσει χρόνο χωρίς να δοθεί καμία λύση ούτε στο ειδικό πρόβλημα της Αγίας Τριάδας αλλά ούτε και στο ευρύτερο πρόβλημα σε σχέση με τους Ρομά. Οι εκλογές είναι πάρα πολύ κοντά για να αναμένει κάποιος ουσιαστική λύση. Οι ψήφοι των Ρομά είναι πολλαπλάσιες από αυτές των ιδιοκτητών που αναζητούν λύση για την περιουσία τους και η πλάστιγγα του πολιτικού κόστους γέρνει σαφώς προς την ακινησία. Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε και θα δρομολογηθούν έστω οι διαδικασίες που και τους ιδιοκτήτες θα ικανοποιούν και στους Ρομά θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη προοπτική.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 22:21