Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 22:08

Κανένας δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσει εκ νέου τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν στα χέρια τους πλέον την τεχνική έκθεση του καθηγητή Υδρολογίας του ΕΜΠ Δημήτρη Κουτσογιάννη με τις τέσσερις προτάσεις και μπορούν να τοποθετηθούν πολύ πιο συγκεκριμένα και υπεύθυνα. Δεν υπάρχει δηλαδή χώρος για κινδυνολογία και σπέκουλα με δήθεν προτάσεις και κόκκινες γραμμές. Τα δεδομένα είναι όλα μπροστά στον καθένα και οφείλει να τοποθετηθεί με καθαρό τρόπο.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι η σπέκουλα και ο εντυπωσιασμός δεν θα λείψουν. Άλλωστε έχει ήδη διαφανεί η στάση ορισμένων και η πρόθεσή τους να παίξουν με τις λέξεις. Είναι γνωστά τα πρόσωπα και ο τρόπος που πολιτεύονται, οπότε δεν περιμένει κανείς διαφορετική περπατησιά από ανθρώπους που έχουν εδώ και χρόνια καταγράψει στο ενεργητικό τους συμπεριφορές και τακτικές. Η ύπαρξη όμως συγκεκριμένων προτάσεων θα οδηγήσει στην καταγραφή του ρόλου και της στάσης του καθενός και της καθεμιάς. Δεν μπορεί κανείς πλέον να κρυφτεί και να κινδυνολογήσει ψαρεύοντας στα θολά νερά του λαϊκισμού.
Οι προτάσεις του καθηγητή Κουτσογιάννη δεν μπορούν να αμφισβητηθούν επιστημονικά και περιλαμβάνουν τις βασικές εναλλακτικές για την επίλυση του προβλήματος. Ξεκινούν με τη διαπίστωση ότι μπορεί να μην υπάρξει καμία παρέμβαση στον Νέδοντα και φτάνουν στο να ξηλωθούν τα πάντα για απόλυτη ασφάλεια.
Η μηδενική λύση, να μην γίνει δηλαδή καμία παρέμβαση στον Νέδοντα πέρα από τη συστηματική συντήρηση των υποδομών και ενδεχομένως κάποια μικρά έργα, δείχνει ότι η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε εξυπηρετούσε τη σκοπιμότητα της προώθησης μιας συγκεκριμένης λύσης. Η μηδενική παρέμβαση δεν αποτρέπει εντελώς τον κίνδυνο να υπάρξει πρόβλημα σε ένα ακραίο φαινόμενο που μπορεί θεωρητικά να υπάρξει τα επόμενα 50 ή 100 χρόνια. Είναι όμως ένα ρίσκο που ενδεχομένως μπορεί να ληφθεί σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων με βάση τις μετεωρολογικές προγνώσεις και την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι.
Η τεχνική έκθεση θεωρεί ορθή επιστημονικά τη λύση που προτείνει ο «Μορέας» επισημαίνοντας ότι προσφέρει μεγάλα επίπεδα ασφάλειας, αλλά δημιουργεί και τεράστια ζητήματα στη λειτουργία της πόλης. Ο κίνδυνος να μην ξανασκεπαστεί ο Νέδοντας σε ένα μεγάλο τμήμα του δεν είναι θεωρητικός αλλά βεβαιότητα, ενώ θα χαθούν οι πνεύμονες πρασίνου στο κέντρο της πόλης και στο κάτω μέρος της Αρτέμιδος.
Η εναλλακτική που προτείνεται με εξίσου υψηλά επίπεδα ασφάλειας προβλέπει παρεμβάσεις στην κοίτη χωρίς να υπάρξει ξεσκέπασμα του ποταμού και κόψιμο δεκάδων δέντρων. Προκρίνεται ταυτόχρονα η συντήρηση και η κατασκευή φραγμάτων για να ελέγχεται η ροή των νερών τα οποία θα αξιοποιούνται. Σε εποχή λειψυδρίας είναι τραγικό να οδηγούνται νερά στη θάλασσα ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν.
Στο τραπέζι τίθεται τέλος και η οικονομική λύση του ξηλώματος των πάντων από τον Νέδοντα, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια από πλημμυρικό φαινόμενο και να είναι βέβαια εφικτή η μελλοντική αξιοποίηση του ποταμού ως φυσικού μνημείου. Δεν είναι τυχαίο ότι απαγορεύεται πλέον το σκέπασμα και η “διευθέτηση” ποταμών. Έχει αποδειχθεί ότι οι παρεμβάσεις ήταν σε βάρος του περιβάλλοντος και βέβαια της ασφάλειας των πολιτών.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα, όσοι ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια δεν έχουν παρά να επιλέξουν τη λύση του ξηλώματος των πάντων. Όσοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα και θεωρούν ότι τα εκατομμύρια μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα σε άλλα έργα, μπορούν να επιλέξουν τη μηδενική λύση. Όσοι θέλουν τέλος ασφάλεια χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία και η φυσιογνωμία της Καλαμάτας θα πρέπει να επιλέξουν την εναλλακτική με στοχευμένες παρεμβάσεις και φράγματα. Η πρόταση του «Μορέα» παρέχει ασφάλεια, αλλά δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν πλέον πίσω από δήθεν “κόκκινες γραμμές” και προτάσεις βελτίωσης.
Το τι θα πράξουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχει βεβαίως σημασία κυρίως για το πώς ο καθένας θα τοποθετηθεί. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση της παράταξης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα στηρίξουν την πρόταση του «Μορέα», όπως διαφάνηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, ταυτιζόμενοι με την παράταξη Τατούλη; Θα επιλέξουν τη διαφυγή με λευκό ή θα πράξει ο καθένας από τα μέλη της ό,τι θεωρεί καλύτερο; Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι σημαντική, αλλά δεν θα καθορίσει την πορεία του έργου. Το μπαλάκι είναι πλέον στο υπουργείο και την κυβέρνηση. Σε αυτό το επίπεδο θα κριθεί το τι θα γίνει και πότε. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει τελικώς η λογική του κοινού συμφέροντος και θα επιλεγεί η λύση που θωρακίζει την πόλη χωρίς να την βλάπτει οικονομικά και περιβαλλοντικά.

panagopg@gmail.com