Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 13:32

Ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών στο δήμο Μεσσήνης.

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τον νικητή των εκλογών στο δήμο Μεσσήνης ακόμα δεν τον γνωρίζουμε. Η διαδικασία έχει δρόμο να διανύσει, όλο το καλοκαίρι, σε δικηγορικά γραφεία και δικαστικές αίθουσες, μέχρι να ανακηρυχθεί επίσημα ο νικητής από τη δικαιοσύνη. Πέρα  όμως από το τυπικό κομμάτι υπάρχει και το ουσιαστικό. Στην ερώτηση λοιπόν, ποιος τελικά νίκησε στη Μεσσήνη,  όποιος θέλει να είναι ειλικρινής, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί πως νικητής των εκλογών  είναι ο συνδυασμός - και ειδικότερα ο ίδιος-  του  Γιώργου Τσώνη.

 

 

Ο συνδυασμός του Τσώνη είναι ουσιαστικός νικητής, γιατί, όπως λέγεται – χωρίς να διαψεύδεται ουσιαστικά  από κανέναν – στη επανακαταμέτρηση που ολοκληρώθηκε προχθές βρέθηκε να έχει ένα ψηφοδέλτιο περισσότερο στους σάκους. Τα έγκυρα και τα άκυρα είναι μια  άλλη ιστορία που προφανώς και θα κριθεί στο εκλογοδικείο, αλλά, από αυτά που οι εφορευτικές και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έκριναν έγκυρα, ο Τσώνης είναι νικητής με μία ψήφο. Η νίκη, έστω και με μια ψήφο, είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί και δύσκολα θα ξεπεραστεί στο μέλλον.

 

Εκτός όμως από τη νίκη της μιας ψήφου υπάρχει και η συνήθης συμπάθεια του κοινού προς το αουτσάιντερ που ανέτρεψε το απόλυτο φαβορί. Αν πέρσι τέτοιο καιρό έλεγε κάποιος, στην πλατεία της Μεσσήνης, ότι ο Στάθης Αναστασόπουλος θα χάσει τις εκλογές από έναν Τσώνη, ο οποίος θα διαδεχόταν μεγάλο μέρος του συνδυασμού του Τζώρτζη, αν δεν τον έπαιρναν στο ψιλό, θα τον θεωρούσαν τουλάχιστον αιθεροβάμονα. Ακόμα και πριν από μερικούς μήνες σε μια δημοσκόπηση, αμφιβόλου όπως αποδείχτηκε αξίας και σημασίας, - με προφανή όμως σκοπιμότητα -  που δημοσιοποιήθηκε μετά βαΐων και κλάδων, ο Τσώνης ήταν αόρατος. Όταν λοιπόν κάποιος από το απόλυτο αουτσάιντερ κάνει την έκπληξη, φέρνοντας το παιχνίδι στον πόντο,  δεν μπορεί παρά να θεωρείται ως ο μεγάλος νικητής, ακόμα και αν επικρατήσει στην παράταση.

 

Οι λόγοι που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτό το αποτέλεσμα είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η εμπλοκή Σαμπαζιώτη στα δημοτικά πράγματα τραυμάτισε την υποψηφιότητα Αναστασόπουλου και έδωσε την ευκαιρία στον Τσώνη να πλασαριστεί στη διεκδίκηση. Το αναμφίβολα ισχυρό ψηφοδέλτιο Αναστασόπουλου λειτούργησε ως τρένο την πρώτη Κυριακή  αλλά ως βαρίδι τη δεύτερη. Τα ψηφοδέλτια με του ισχυρούς υποψηφίους, αν οι εκλογές δεν κριθούν την πρώτη Κυριακή, γίνονται δυσβάσταχτο βάρος τη δεύτερη. Ο ίδιος ο Τσώνης και ο συνδυασμός του κατάφεραν να αξιοποιήσουν έξυπνα τον τοπικιστικό παράγοντα και να κάνουν τελικά την ανατροπή. Οι τρεις αυτοί βασικοί παράγοντες έπαιξαν το ρόλο τους – άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο κατά περίπτωση -  στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

 

Οι εκλογές όμως αποτελούν παρελθόν. Ο καθένας μπορεί να νοιώθει πικρία ή να θεωρεί ότι αδικήθηκε. Σε λίγες εβδομάδες το δικαστήριο θα αναδείξει και τον τυπικό νικητή και όλα αυτά θα αποτελέσουν παρελθόν. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Με ποιο τρόπο θα κλείσουν τα τραύματα που έχει ανοίξει η συγκεκριμένη διαδικασία και πώς θα βρεθεί ο κοινός τόπος που θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα δημοτική αρχή να λειτουργήσει. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης – όποια και αν είναι αυτή – για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένος. Η αυτονόητη επιδίωξη της συναίνεσης σε κάθε μεγάλη ή μικρή απόφαση θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα οι δύο παρατάξεις οφείλουν να συγκυβερνήσουν το δήμο τα επόμενα χρόνια, αν θέλουν να φανούν χρήσιμοι για τους δημότες της περιοχής. Όποιος νομίζει ότι με παντιέρα μια ψήφο θα λειτουργήσει ως απόλυτος άρχοντας, θα προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στους δημότες αλλά και στον εαυτό του. Η συμπόρευση και η συνδιοίκηση είναι το νέο μοντέλο που πρέπει να εφευρεθεί και να εφαρμοστεί στη Μεσσήνη. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι κοντά, και θα δούμε αν τελικά θα ακολουθήσουν και οι δύο πλευρές το δύσκολο δρόμο της συμπόρευσης ή θα ζήσουμε μια διαλυτική, για το δήμο Μεσσήνης, πενταετία διαρκών εντάσεων και άγονων αντιπαραθέσεων.

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com