Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 16:39

Είμαστε όλοι νούμερα



Τα νούμερα κάθε μέρα και περισσότερο μπαίνουν στην ζωή μας κάνοντας στην άκρη προσωπικότητες, ονόματα, γράμματα και άλλα φυσικά ή αναλογικά χαρακτηριστικά και συστήματα. Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και κοινωνίας. Ψηφιακή τηλεόραση, ψηφιακές φωτογραφίες, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή διασκέδαση, ψηφιακά ψώνια, ακόμα και ψηφιακές γνωριμίες.
Οι υπολογιστές αναγνωρίζουν μόνο δύο σύμβολα το μηδέν (0) και το (1) με τα οποία  μεταφράζουν ή αποκωδικοποιούν όλα τα άλλα σύμβολα και γράμματα. Σε μία σειρά από οκτώ ψηφία (00110101) μεταφράζονται και εκτελούνται όλες οι δράσεις του υπολογιστή. Έτσι κάθε φορά που ανοίγουμε και λειτουργούμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, αυτά τα δύο φανταστικά νευράκια μεγαλουργούν, προσφέροντας ψυχαγωγία, διασκέδαση, ενημέρωση, ακόμα και τέχνη.
Πέρα από τα κρυφά αυτά νούμερα των υπολογιστών, αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα νούμερα μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του; Είναι απαραίτητα όλα αυτά τα νούμερα; Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει κάποια από αυτά; Με ποιο τρόπο;
Ας ξεκινήσουμε με τα απαραίτητα. Τα κρατικά ή δημόσια νούμερα. Πρώτα από όλα έχουμε τον αριθμό της αστυνομικής μας ταυτότητας, ακολουθεί ο αριθμός φορολογικού μητρώο (Α.Φ.Μ.) ο αριθμός μητρώου Ι.Κ.Α., ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός διαβατηρίου, ο αριθμός διπλώματος, μετά ο αριθμός εκλογικού βιβλιαρίου, το Α.Σ.Μ. για τα φανταράκια, το πάσο για τους φοιτητές, και άλλα νούμερα που μας κατατάσσουν σύμφωνα με την οικογενειακή, οικονομική, πολιτική, ή επαγγελματική μας (εντός δημοσίου) κατάσταση. 
Στην επαγγελματική και ιδιωτική μας καθημερινότητα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Όσο πιο πολυάσχολοι είμαστε τόσο τα νούμερα αυξάνονται.  Έχουμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τουλάχιστον δύο και τις αντίστοιχες κάρτες αναλήψεων με τα ξεχωριστά PIN τους, δύο πιστωτικές κάρτες, και οι κωδικοί ανάληψής τους, ο αριθμός του εταιρικού κινητού και του προσωπικού κινητού  με τα αντίστοιχα pin και pack τους. Ο αριθμός του σταθερού μας τηλεφώνου, το τηλέφωνο στη δουλειά, το fax, το e-mail μας και το e-mail της δουλειάς με τους αντιστοίχους κωδικούς χρήστη και πρόσβασης. Ο συναγερμός στο μαγαζί, οι πινακίδες των δύο αυτοκινήτων, ο κωδικός της κάρτας μέλους του Super Market, ο αριθμός μας στο Video club, η κάρτα μέτρησης πόντων στο βενζινάδικο και κάποια που ίσως μου διαφεύγουν.
Έχουμε και νούμερα μίας χρήσης. Νούμερα που τα καταναλώνουμε, όπως ο κωδικός ανανέωσης χρόνου για τα καρτοκινητά μας, νούμερα που μας καθοδηγούν όπως τα νούμερα αναμονής στις τράπεζες, στο ΙΚΑ, στα δικαστήρια, νούμερο ή αριθμός θέσεως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Έχουμε και τα νούμερα που παίζουμε, όπως τα νούμερα του lotto, του joker, του Kino, του λαχείου, τα νούμερα των αποδόσεων των αγώνων του στοιχήματος και άλλα πολλά τυχερά νούμερα σε διάφορους διαγωνισμούς.
Η απόδοση, η παραγωγικότητα, η ανάπτυξη, το επίπεδο μάθησης ή κατανόησης και διάφορες άλλες μορφές ποιοτικών μετρήσεων μετέτρεψαν το συμβολικό σύστημα από αλφαβητικό σε αριθμητικό (ποσοτικό) σύστημα μετρήσεως. Κάποτε στο σχολείο οι τάξεις ήταν Α,Β,Γ,Δ,Ε και ΣΤ, τώρα τις ονομάσαμε 1η, 2α,3η,4η,5η και 6η . Ο τρόπος αξιολόγησης της μάθησης και της προόδου των μαθητών από Α,Β,Γ,Δ και Άριστα, Πολύ Καλά, και Καλά σε 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1.
Επίσης έχουμε και την ποσοτική ή ποσοστιαία μορφή μέτρησης της αποτελεσματικότητας / παραγωγικότητας, όπως η κάλυψη του στόχου των πωλήσεων ή ο όγκος παραγωγής, και άλλες πολλές βιομηχανικές, εταιρικές και κρατικές μετρήσεις αξιολόγησης.
Μη ξεχνάμε πως το νούμερο μπορεί να είναι μοναδικό σε αντίθεση με το όνομα. Γνωρίζω τουλάχιστον τρία άτομα με το ίδιο όνομα σαν το δικό μου, υπάρχουν και περιπτώσεις που να έχουν και το ίδιο όνομα πατέρα και μητέρας.  Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε πώς το νούμερο αντικαθιστά το όνομά μας για διάφορους λόγους, όπως ταχύτητα, ασφάλεια, μυστικότητα και άλλους λόγους. Στους ραδιοφωνικούς σταθμούς για παράδειγμα οι αναφορές προς τους ακροατές πλέον γίνονται με τα τελευταία τέσσερα νούμερα του κινητού τους τηλέφωνου. Κόπηκε πια ο Χάρης από την Μεσσήνη και έγινε ο ακροατής 2229. Όπως και ο κάτοχος του ΙΧ με αριθμό ΚΜΑ 1059 ενοχλεί την είσοδο του σταδίου. Μέχρι και οι γειτονιές μας έγιναν ταχυδρομικοί κώδικες και ζώνες δόμησης. Και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα.
Τελειώνοντας θα αναφερθώ και στα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα νούμερα της κοινωνίας μας που ζουν ανάμεσα μας. Τα νούμερα αυτά που πρόδωσαν, που έκλεψαν, που διέλυσαν, που δεν σεβάστηκαν, που βίασαν και πούλησαν τα όνειρα άλλων μικρότερων απροστάτευτων και ασήμαντων αριθμών. Τα νούμερα που πήδαγαν άλλα νούμερα στη γραμμή για να βγουν πρώτοι. Τα νούμερα που μεγάλωναν όλο με κρατούμενα. Τα νούμερα που δεν διαιρέθηκαν ούτε αφαιρεθήκαν  ποτέ. Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη να δούμε πόσα μηδενικά σέρνουμε από πίσω μας. Το άσχημο θα είναι να έχουμε μηδενικά και πίσω  και μπροστά μας. 



Μαρκόπουλος Χαράλαμπος

Marketing & Logistics Manager

Μεσσήνη