Τρίτη, 04 Μαϊος 2021 21:59

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δύο όνειρα που “βγήκαν”

Της Τζίμας Ιμιρζιάδη

Είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα από διάφορες θέσεις, ο Νίκος Ιμιρζιάδης και εγώ, προσπαθούμε με πολλούς τρόπους να συμβάλλουμε στην προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης, που κατά τους αρχαιολόγους είναι ένα μνημείο και γι' αυτό έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός, αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος με διάφορα διατάγματα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι προσπάθειες μας ξεκίνησαν το 2003 με την ανάπλαση της πλατείας του κάστρου και την συντήρηση των δύο οθωμανικών κρηνών που χρονολογούνται περίπου από το 1580. Συνεχίσαμε για πολλά χρόνια με μια μεγάλη ποικιλία ευφάνταστων και αποτελεσματικών δράσεων με αποκορύφωμα το Παζάρι με τις αντίκες που διοργανώναμε για 12 συνεχή χρόνια, την εκδήλωση με τους ζωγράφους και την παρουσίαση της πόλης σε 400 Κυπαρίσσιους στην εκδήλωση στην Αθηναϊδα στην Αθήνα, την έκδοση του ελληνοαγγλικού λευκώματος «Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία» που ταξιδεύει την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο και τις δύο φορές που η Παλιά Πόλη μπήκε σαν «μάθημα» στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και τις διαλέξεις που έγιναν στους φοιτητές από μένα ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ»-και με προσωπικά μας κεφάλαια- οργανώνοντας εκδηλώσεις και εκθέσεις, events και δημοσιεύσεις για την προβολή της ΠΠ, συγχρόνως ονειρευόμαστε!! Ονειρευόμαστε την ανάδειξη και την ήπια ανάπτυξη της ΠΠ, ονειρευόμαστε την αύξηση της επισκεψιμότητας, ονειρευόμαστε την ανάπλαση της ΠΠ, την πλατεία και τα καλντερίμια, ονειρευόμαστε την ώρα που ο Δήμος θα επενδύσει και θα ασχοληθεί με την ΠΠ, ονειρευόμαστε την στήριξη του κάστρου που κινδυνεύει, όνειρο όλων των γενεών Κυπαρίσσιων από το 1950 και μετά, ζώντων και τεθνεόντων. Να στείλω χαιρετίσματα, τώρα, στον Ηλία Τσίγκανο και θύμηση στον Διονύση Πιτταρά!! Χαρείτε, «τα όνειρα πήραν εκδίκηση», είναι εδώ ζωντανά.
Ονειρο 1. Εχει ήδη εκπληρωθεί πιο νωρίς από όλα. Η επισκεψιμότητα της ΠΠ έχει καθιερωθεί. Και σε αυτήν οφείλεται η ζωντάνια της πλατείας και τα ωραία καταστήματα που νέοι και κεφάτοι επιχειρηματίες έχουν στήσει.
Ονειρο 2. Η ανάπλαση της πλατείας της ΠΠ μόλις ολοκληρώθηκε και παραδίδεται ήδη στον κόσμο της, κατοίκους, επαγγελματίες, επισκέπτες και φίλους που την αγαπούν. Και ακόμα, με υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ!!!! Και το έργο ολοκληρώθηκε με την συνεργασία ΔΕΗ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τον σημερινό Δήμαρχο και την επιμονή του. Τους ευχαριστούμε όλους. Ευχαριστούμε Δήμαρχε! Το όνειρο αυτό πρέπει να έχει συνέχεια με την εύρεση τρόπoυ πεζοπόρας πρόσβασης στην πλατεία και στα καλντερίμια και parking για τα τροχοφόρα.
Ονειρο 3. Η στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου έχει ήδη ξεκινήσει, από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, με τον καθαρισμό όλου του χώρου περιφερειακά των τειχών και μαζί έχει πλέον τελειώσει και ο προσωπικός μου μαραθώνιος και, όπως είναι αντιληπτό, είμαι διπλά ικανοποιημένη και ευτυχής για αυτό. Ο μαραθώνιός μου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 που ανέλαβα την ευθύνη-και βεβαίως το κόστος- της προώθηση της μελέτης στη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και την επιλογή και ανάθεση σε συνεργασία με το Υπουργείο στην εταιρεία που ανέλαβε-τελικά- την εκπόνηση της μελέτης. Αυτή η διαδικασία οδήγησε στην έγκριση της μελέτης τον Φεβρουάριο του 2014 από το ΚΑΣ. Από εκείνη τη στιγμή και για 5 ολόκληρα χρόνια δεν σταμάτησα να παρακολουθώ και να πιέζω με διάφορους τρόπους για την ένταξη του έργου σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι την τελική ένταξη το 2019 στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Επειδή η προσπάθεια ήταν μακράς διάρκειας και επειδή κάποια μπράβο πρέπει να λέγονται μαζί με πολλά ευχαριστώ, θέλω να κάνω σαφές ότι χωρίς δύο ανθρώπους με πίστη και προσωπικότητα δεν ξέρω αν το έργο θα είχε τελικά ενταχθεί. Τον Παναγιώτη Νίκα και τον Θέμι Βλαχούλη.
Ο Θέμις Βλαχούλης, Διευθυντής Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, πίστευε από την αρχή στη σημασία του έργου, το είχε πάντα υπό την φροντίδα του προς ένταξη και το έφτασε μέχρι το τέλος. Ευχαριστούμε κύριε Βλαχούλη!
Και μετά ο Παναγιώτης Νίκας! Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειάρχη! Ηταν τόσο αποφασιστικός και αποτελεσματικός, ώστε σε 2 ημέρες από τη στιγμή που του θέσαμε το θέμα και την ύπαρξη της εγκεκριμένης μελέτης, την ανέσυρε με τα γνωστά αποτελέσματα! Το έργο ήδη έχει ξεκινήσει! Ευχαριστούμε κύριε Παναγιώτη Νίκα. Και ένα ακόμα ευχαριστώ στον Νίκο Νίκα.
Η υποστήριξη και η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ήταν επίσης σημαντική και συγχρόνως εκπόνησε μια συμπληρωματική μελέτη εσωτερικών αναπλάσεων του κάστρου η οποία έχει, επίσης, εγκριθεί. Ευχαριστούμε την Διευθύντρια κα Μηλίτση και όσους ασχολήθηκαν με αυτό το έργο τόσα χρόνια!!
Μέσα από αυτήν την επικοινωνία θέλω να αναφέρω και να ευχαριστήσω ακόμα 3 ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια-και ήταν οι μόνοι- που τους ενδιέφερε η εξέλιξη και με στήριζαν, τον Τάκη Τσίγγανο, τον Περικλή Μαντά και τον Γιώργο Μπακούρο.
Το έργο έχει dead line παράδοσης συγκεκριμένο χρόνο και ελπίζουμε και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά μέχρι τότε, το 2022.