Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 13:58

Κυδώνια, γυαλιστερές, πετροσωλήνες αχνιστοί και άλλα

 

Τρώγονται ωμά και πάντοτε ζωντανά, με ελάχιστο λεμόνι και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, αν θέλετε, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα απολαύσετε (η αντίδρασή τους στο λεμόνι είναι ένας σίγουρος τρόπος να ελέγξουμε τη φρεσκάδα τους).

Τα κυδώνια και τις γυαλιστερές τα συνηθίζουν και μέσα σε μακαρονάδες αλλά εκεί θα σκληρύνουν αναπόφευκτα. Γενικά, δεν τα μαγειρεύουμε.

 

 

Πετροσωλήνες αχνιστοί στο τηγάνι και στο γκριλ

Σπάνιος μεζές που δεν βρίσκεις εύκολα. Οι πετροσωλήνες είναι όστρακο κολλημένο σε βράχια του βυθού, αλιεύονται κυρίως στην Εύβοια. Τρώγονται πάντα ψημένοι. Γίνονται αχνιστοί, με λάδι και μυρωδικά και κατόπιν σβήνονται με λεμόνι. Ετσι, απολαμβάνουμε και τον νόστιμο ζωμό τους.

Στο τηγάνι: Mαζί με 1 ποτήρι τσίπουρο, λίγο ελαιόλαδο, τριμμένο σκόρδο, 1 φύλλο δάφνης και 1 πράσο ψιλοκομμένο, σκεπασμένα μέχρι να ανοίξουν (3’). Σβήνουμε με λεμόνι. Σερβίρουμε με πιπέρι και φυσικά τσίπουρο.

Στο γκριλ: Eτοιμάζουμε ένα μείγμα με βούτυρο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τριμμένο σκόρδο, λίγο λεμόνι, πιπέρι και βάζουμε από λίγο επάνω στα όστρακα. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και αν θέλουμε λίγη παρμεζάνα και βάζουμε στο γκριλ για 1'-2', ίσα να πάρουν χρώμα. Σερβίρονται με λεμόνι.

 

 

Xταπόδι ψητό

Υλικά: 2 κιλά χταπόδι, ελαιόλαδο για λάδωμα, ½ κούπα ελαιόλαδο για τη σάλτσα, χυμό από 2 λεμόνια, ρίγανη.

Εκτέλεση: Βράζουμε το χταπόδι ολόκληρο σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά Αφαιρούμε το χταπόδι και σουρώνουμε.

Όταν κρυώσει, κόβουμε τα πλοκάμια και το κεφάλι. Λαδώνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε, δοκιμάζοντας για να δούμε αν έχει γίνει τρυφερό.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: χτυπάμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Περιχύνουμε το χταπόδι με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε.

 

 

 

Μελιτζάνες τουρσί!

Πανεύκολο στην κατασκευή του και απολαυστικό στην γεύση του. Ο τέλειος μεζές για το ούζο και το τσίπουρο. 

Υλικά: 15 μικρές μελιτζάνες, 15 κλωνάρια σέλινο (ένα μεγάλο κλωνάρι για κάθε μελιτζάνα), μισό ματσάκι φυλλαράκια σέλινο ψιλοκομένο 3-4 καρότα ψιλοκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι μαϊντανό, 3 πιπεριές κέρατο, 2 πιπεριές φλωρίνης, 1 καυτερή πιπεριά, 1 κουταλάκι αλάτι χοντρό, ξύδι (δυνατό χύμα από κρασί), ελαιόλαδο.

Διαδικασία: Χαράζουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες με σκοπό να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο μια τσέπη. Βράζουμε 3 ποτήρια νερό με 1 κουταλιά αλάτι και 1 1/2 ποτήρι ξύδι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις μελιτζάνες και βράζουμε για 4 λεπτά. Τις κρατάμε εντελώς βυθισμένες στο νερό, σκεπάζοντάς τες με ένα πιάτο, για να μην αποκτήσουν καφετιές κηλίδες, το τμήμα που είναι έξω από το νερό καφετίζει. Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε. Στο ίδιο νερό ρίχνουμε το σέλινο και το καρότο και το ζεματάμε για άλλα 4 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε πιάτο. Θα πρέπει να γίνουν ευλύγιστα για να τυλίξουμε τις μελιτζάνες.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε το σέλινο, τα καρότα, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις πιπεριές. Γεμίζουμε γενναιόδωρα και δένουμε τα μελιτζανάκια με 1 κλωναράκι σέλινο το κάθε ένα (σφιχτά γύρω-γύρω). Αυτή η φάση είναι και η πιο μπελαλίδικη.

Τοποθετούμε σε τάπερ σφιχτά-σφιχτά σε στρώσεις τα μελιτζανάκια και τα καλύπτουμε με την άρμη. Τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι πάνω τους για να βυθιστούν καλά μέσα στην άλμη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η άλμη θα θολώσει. Στη φάση που θα διαυγάσει το υγρό και πάλι το τουρσί είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε (1 εβδομάδα περίπου). Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 1 χρόνο. Κάθε φορά, βγάζουμε το μελιτζανάκι, το κόβουμε και το σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα υλικά και ανασκουμπωθείτε! Καλή επιτυχία...