Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 22:30

Φτιάξε λαγάνα εύκολα και γέμισέ τη με ότι αγαπάς!

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται την Καθαρή Δευτέρα, -μια πλακωτή ζύμη- που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Με σησαμέλαιο καταναλώνεται ακόμη και από αυτούς που νηστεύουν, κατά παράδοση, το ελαιόλαδο.

 

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο

4 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο  ή σησαμέλαιο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό

Σουσάμι (λευκό και μαύρο) για το πασπάλισμα 

Μαραθόσπορο (προαιρετικά)

 

 

 * γέμιση με ελιά Καλαμών

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει. Ενώνουμε με το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και τα χτυπάμε στο μίξερ για 5-6 λεπτά. Καλύπτουμε με μεμβράνη το ζυμάρι και το αφήνουμε να διπλασιαστεί. (θα χρειαστεί περίπου 2 – 2  ½  ώρες).

Κατόπιν αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και κόβουμε σε δύο κομμάτια. Λαδώνουμε τα χέρια μας και δουλεύουμε. Βάζουμε τις λαγάνες σε ταψιά με λαδόκολλα. Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, αν θέλουμε τη γεμίζουμε με ελιές, πέστο, πιπεριά ή ότι άλλο μας αρέσει.

Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσουν για 15 λεπτά ακόμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λίγο πριν μπει στο φούρνο  πιέζουμε με τα δάχτυλά μας και τρυπάμε σε διάφορα σημεία μέχρι κάτω με πιρούνι, αν θέλουμε να γίνει τραγανή. Η ζύμη της λαγάνας είναι σωστά φουσκωμένη, όταν πατώντας με το δάκτυλό μας, το βαθούλωμα δεν έχει επαναφορά.

Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε αντιστάσεις.