Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 11:50

Μακαρονοσαλάτα με ντομάτα, ελιές και κάπαρη


Μια κρύα μακαρονοσαλάτα με καθαρά ελληνική γεύση, που αποτελεί από μόνη της ένα ολοκληρωμένο πλήρες γεύμα.

 

Υλικά

500 γρ. πένες (ή βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό)

4 ώριμες ντομάτες

10-12 ελιές της αρεσκείας σας, χωρίς το κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη και στραγγισμένη

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες

Φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα

Φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς τσακισμένη

6 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο (ή 4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου) (προαιρετικά)

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό (για να φύγει το άμυλο και να μην κολλάνε μεταξύ τους). Τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα, περιχύνουμε με 2 κουταλιές από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Στο μεταξύ, αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε το σκόρδο, τις ελιές, την κάπαρη και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το βαλσάμικο (προαιρετικά), το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη. Κατόπιν, αφαιρούμε τη σκελίδα σκόρδου, προσθέτουμε το βασιλικό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε, προκειμένου να ενωθούν τα αρώματα. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, ανακατεύουμε απαλά και, αν θέλουμε, προσθέτουμε φέτα κομμένη σε μικρούς κύβους ή πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο κουκουνάρι. Σερβίρουμε αμέσως.

Συμβουλή: Για τη συγκεκριμένη μακαρονοσαλάτα μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό, ωστόσο οι κρύες σαλάτες ζυμαρικών βρίσκουν ιδανικό ταίρι σε πένες, βίδες, φαρφάλες και γενικά στα κοντά ζυμαρικά.

Πηγή: greco-treasures.gr