Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 10:02

Πίτες και ψωμί με προϊόντα φτιαγμένα από τον καρπό του αμπελιού

 


Μουστο-δημιουργίες από το Μουζάκι - Συνταγές από το ημερολόγιο του συλλόγου για το 2023.

 

«ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ»

ΥΛΙΚΑ: 1 ποτήρι νερού λάδι, 1 ποτήρι ν. αλυσίβα ή γάλα ή νερό,  1 π.ν. πορτοκάλι, 1 π.ν. ζάχαρη, 4 κ.γ. σόδα, την οποία διαλύουμε σε χυμό πορτοκαλιού, 1/3 κ.γ. κανέλα, 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο, 250γραμ. μαύρη σταφίδα και αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει. Το μείγμα να είναι σαν του κέικ.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αναμειγνύουμε όλα τα υγρά μαζί με την ζάχαρη και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Λαδώνουμε ένα ταψί νούμερο 40 και αδειάζουμε το μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° και ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να διατηρηθεί αφράτη.

                                                                                                            κ. Κωνσταντίνα Στυλιανοπούλου

 

«ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ» 

ΥΛΙΚΑ: Ζυμώνουμε κανονικά ένα ψωμί 2 κιλών περίπου με προζύμι και το βάζουμε να γίνει.  Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε: 1 κ. σ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.σ. κανέλα, 1 κ.σ. γαρύφαλλο,1 κιλό σταφίδα κατά προτίμηση μαύρη. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε τη σταφίδα σε ένα μπόλ με νερό και την αφήνουμε  για πέντε λεπτά να φουσκώσει. Στη συνέχεια την αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει καλά και μετά την βάζουμε σε ένα μπόλ και την αλευρώνουμε. Παίρνουμε 200γρ. από  τη ζύμη, την ανοίγουμε  με το χέρι, βάζουμε μέσα τη σταφίδα στην ποσότητα της αρεσκείας μας και κλείνουμε τη ζύμη πλάθοντας την. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας όλη τη ζύμη ψωμάκια με σταφίδα. Προθερμαίνουμε το φούρνο  στους  180ο  και ψήνουμε για  20-25 λεπτά περίπου.

                                                                                                                             κ.  Σωτηρία  Σταθοπούλου