Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 18:22

Μπακλαβάς με ελαιόλαδο από τη Ντίνα Νικολάου


Η γεύση έχει μνήμη. Και η μνήμη γεννάει συναισθήματα! Τετριμμένο, αλλά πάντα επίκαιρο. Κάθε φορά που θα γευτώ αυτό τον «λαδένιο» μπακλαβά μεταφέρομαι στα παιδικά μου χρόνια και στην Κυρτώνη. Ευωδιάζει το γύρω μου ελαιόλαδο που ζεσταίνεται και σκορπάει αρώματα μήλου και γλύκας.
Ήταν παραμονές Χριστουγέννων και η μανούλα μου ετοίμαζε τον μερακλίδικο λαδένιο μπακλαβά της με δικά μας καρύδια από τις καρυδιές στα Πλατάνια.
Με χειροποίητα φύλλα και πολλή αγάπη. Εδώ σας δίνω τη συνταγή της μαμάς μου με τη μόνη διαφορά ότι θα χρησιμοποιήσω φύλλα κρούστας. Προίκα μου, λοιπόν, αυτός ο μπακλαβάς ο λαδένιος που περνάει από γενιά σε γενιά και γνωρίζει δόξες στα παριζιάνικα Evi Evane μας


ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φύλλο κρούστας
300 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα, σκόνη
½ κ.γλ. γαρίφαλο, σκόνη
3 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο
150 ml ελαιόλαδο
20 γαρίφαλα
2 κ.σ. μέλι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 λίτρο νερό
600 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
χυμός από ½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζω όλα τα υλικά και αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει. Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, αφήνω για 2 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Το βάζω στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύω τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σουσάμι.
Για τον μπακλαβά
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 150°C, αερόθερμο. Στρώνω 2 φύλλα σε ένα ταψί 22x35 εκ. και σκορπίζω 1-2 κουταλιές γέμιση. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο να στρώνω τα φύλλα και τη γέμιση εναλλάξ μέχρι να τελειώσω με τα 2 φύλλα κρούστας.
Με ένα μαχαίρι χαράζω τον μπακλαβά σε κομμάτια και καρφώνω στο κάθε ένα από 1 γαρίφαλο.
Ζεσταίνω καλά το ελαιόλαδο και ραντίζω τον μπακλαβά. Ψήνω στον φούρνο για 2 ώρες μέχρι τα φύλλα να γίνουν τραγανά. Βγάζω από τον φούρνο και ραντίζω με το κρύο σιρόπι. Περιχύνω με το μέλι και τον αφήνω να κρυώσει.

Από το βιβλίο "Dina’s Bakery, my best recipes"