Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 13:50

Οι εξελίξεις στο ΤΕΙ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Χωρίς καμία αμφιβολία, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες, η εξέλιξη στην υπόθεση των τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας είναι εξαιρετικά θετική. Αυτή τη φορά η προσέγγιση του θέματος είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και έχει να κάνει πρωτίστως με τις εξελίξεις που σημειώνονται στην οικονομία. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο συζητείται το μεγάλο θέμα της πρωτογενούς παραγωγής και ο ρόλος τον οποίο μπορεί να παίξει η αγροτική οικονομία στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Με δεδομένο το γεγονός ότι ουσιαστικά συζητούμε για τον βασικό παραγωγικό κλάδο αυτή τη στιγμή, γίνεται αντιληπτή η σημασία που έχει αποκτήσει πλέον η τεχνική και επιστημονική υποστήριξη της γεωργίας. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη περισσότερο έντονη, καθώς είναι φανερό πως όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι προσανατολίζονται να παραμείνουν στο χωριό, ενώ πολλοί το σκέπτονται για να ξαναγυρίσουν.
Εδώ και χρόνια έχουμε επισημάνει από αυτήν εδώ τη στήλη το γεγονός ότι η αγροτική οικονομία έχει ανάγκη από "μεσαία στελέχη" με τα οποία μπορεί να την τροφοδοτήσουν οι σχολές γεωπονίας των ΤΕΙ. Ενώ παράλληλα τονίζαμε ότι δεν μπορεί να γίνει στροφή στη γεωργία χωρίς την κατάλληλη κατάρτιση των ανθρώπων οι οποίοι θα ασχοληθούν με αυτή. Θεωρούμε ότι τώρα πλέον αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τεθούν σοβαρά επί τάπητος και να απασχολήσουν πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Το ΤΕΙ Καλαμάτας έχει την κατάλληλη υποδομή και ένα στελεχικό δυναμικό που μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια αποστολή. Αυτό όμως μπορεί να γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τον τρόπο εισαγωγής. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να εισάγονται στη Σχολή Γεωπονίας σπουδαστές οι οποίοι δεν έχουν διδαχθεί ποτέ Χημεία όταν το πρώτο μάθημα του πρώτου εξαμήνου είναι η Γεωργική Χημεία. Το ίδιο ισχύει και για άλλα βασικά μαθήματα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη δομή και τον προσανατολισμό της μέσης εκπαίδευσης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η επανεξέταση του προγράμματος σπουδών έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερο πρακτικά χαρακτηριστικά και λιγότερο θεωρητικά. Αυτός είναι και ο ρόλος των ΤΕΙ και σε τελευταία ανάλυση αυτό έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία. Ενας τέτοιος προσανατολισμός είναι ακόμη προσαρμοσμένος στις δυνατότητες των σπουδαστών που προσδιορίζεται και από τις επιδόσεις τους, ενώ ταυτοχρόνως τους δίνει περισσότερα εφόδια για να μπουν στην αγορά εργασίας ή τον αγροτικό επιχειρηματικό χώρο.
Ολα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη για μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τον συνολικό προσανατολισμό της εκπαίδευσης και τις ανάγκες που θα πρέπει να εξυπηρετεί. Ενα εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει μετά από 12 χρόνια σχολείου νέους χωρίς δεξιότητες, που κάνουν από νωρίς όνειρο ζωής την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, είναι ξένο προς τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σχέδιο για το οδικό δίκτυο Τουρισμός κρουαζιέρας »