Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012 12:24

Υπάρχει και η Αγορά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πάμε για… τρίτο σημείωμα στη σειρά σχετικά με τα τοπικά προϊόντα, στην προσπάθεια να φωτίσουμε ορισμένες πλευρές που έχουν τη δική τους αξία. Και νομίζουμε πως μια παραμελημένη ιστορία σε αυτή την υπόθεση είναι η Αγορά της πόλης. Με τη λέξη "Αγορά" εν προκειμένω προσδιορίζουμε την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, στην οποία ουσιαστικά συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με τα τοπικά προϊόντα.

Για πολλές ελληνικές και ξένες πόλεις οι διάφοροι τύποι αγορών αποτελούν ένα αξιοθέατο για τους επισκέπτες. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου κατά βάση υπάρχουν εγκαταστάσεις ιστορικού-παραδοσιακού χαρακτήρα, αλλά κυρίως δραστηριότητες οι οποίες αναδεικνύουν τα προϊόντα αλλά και τη γαστρονομία της περιοχής. Το αξιοθέατο συνδυάζεται με το αναγκαίο στην καθημερινότητα και αποτελεί πόλο έλξης για τον επισκέπτη που φτάνει έστω και από περιέργεια για να δει πώς λειτουργεί αυτός ο χώρος και τι είδη προσφέρει.
Ασφαλώς η Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας δεν διαθέτει παραδοσιακές εγκαταστάσεις, αλλά φιλοξενεί ένα πλήθος καταστημάτων στα οποία πωλούνται τοπικά προϊόντα - και μεταξύ αυτών αρκετά που αποτυπώνουν την παράδοση και την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρχουν μόνον τοπικά προϊόντα, ούτε και το τοπικό έχει διοικητικούς περιορισμούς στα όρια της πόλης, του δήμου ή των γειτονικών περιοχών.
Σε απόσταση πεζού υπάρχει επίσης ένα πλήθος καταστημάτων με παραδοσιακά χαρακτηριστικά και τοπικά προϊόντα, που συγκεντρώνονται στην "καρδιά" του Ιστορικού Κέντρου. Εν τω μεταξύ, δύο ημέρες την εβδομάδα η Αγορά κατακλύζεται κατά βάση από παραγωγούς και μικρεμπόρους που πωλούν μια απίστευτη για τους ξένους επισκέπτες ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Πρόκειται για μια πλευρά της υπόθεσης η οποία δεν έχει φωτιστεί επαρκώς σε σχέση με τα "αξιοθέατα" που θα πρέπει να προβάλει η πόλη, συνδυαζόμενα μετά του… ωφελίμου για παραγωγούς και επισκέπτες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πολλές φορές οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια… σκαρίζουν μέχρι τη λαϊκή αγορά και ενθουσιάζονται από τα χρώματα κι αρώματα που συναντούν εκεί, αλλά και από το γενικότερο κλίμα που συναντούν, με τον κόσμο που συνωστίζεται, ψάχνει και συνδιαλέγεται με τους πωλητές.
Εννοείται πως ομοειδή καταστήματα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας - οι κάτοικοι της οποίας έχουν τις δικές τους προτιμήσεις και αξιολογήσεις, και δεν τους αφορά αυτή η συγκεκριμένη συζήτηση. Η οποία αφορά τις επιλογές που μπορεί και πρέπει να προσφέρει οργανωμένα η πόλη στους επισκέπτες, έτσι ώστε να καλύψει τα ενδιαφέροντά τους, το χρόνο παραμονής τους και τη γνωριμία τους με πολλά τοπικά προϊόντα αλλά και δραστηριότητες άγνωστες σε πολλές χώρες.
Αυτό προϋποθέτει όμως, όχι μόνο την προβολή αυτής της πλευράς της ζωής στην πόλη, αλλά και μια γενικότερη παρέμβαση στην περιοχή - η οποία φυσικά είναι αναγκαία πρωτίστως για τους κατοίκους της πόλης και την καθημερινότητά τους.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr