Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 09:08

Προ της κατεδάφισης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Πάνε για λουκέτα οι δήμοι από την επόμενη εβδομάδα και δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι στην Ελλάδα που απειλούν με παραιτήσεις αν δεν αλλάξει η κατάσταση με τα οικονομικά των δήμων. Πρόκειται για μια ιστορία που έχει δρομολογηθεί εδώ και 2 χρόνια αλλά στο διάστημα αυτό οι δημοτικοί παράγοντες έμειναν αδρανείς και άφησαν χώρο στις κυβερνήσεις για να οργανώσουν την επίθεση.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το φθινόπωρο του 2010 προειδοποιούσαμε για το μέλλον που ετοίμαζε το μνημόνιο για την αυτοδιοίκηση. Εκφράζαμε τη βεβαιότητα ότι το μακρύ χέρι της τρόικας θα φθάσει μέχρι τους δήμους και στηρίζαμε την άποψη αυτή στην ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος που έδινε μια πρώτη γεύση για τα σχέδια που ετοιμάζονταν. Η δημαγωγική αναφορά της στις… εκδρομές των ΚΑΠΗ ως παράδειγμα για την περιστολή των δαπανών, αποκαλύπταμε ότι στην ουσία αποτελούσε την αρχή για να ξηλωθεί η κοινωνική δραστηριότητα των δήμων. Στη βάση αυτή επιμέναμε ότι το νοικοκύρεμα των οικονομικών στους δήμους ήταν απολύτως αναγκαίο (άλλωστε κάτι τέτοιο ήταν εδραία πεποίθησή μας πολλά χρόνια πριν την κρίση), αλλά δεν είχε καμία σχέση με το μνημόνιο που οδηγεί στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και κατά συνέπεια της αυτοδιοίκησης.
Πριν από τις εκλογές, οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι σιωπούσαν για το μνημόνιο και οι προσκείμενοι στη ΝΔ το χρησιμοποιούσαν σε διάφορους τόνους προς άγραν ψήφων αλλά και ως άλλοθι για τα προβλήματα που θα έπρεπε να διαχειριστούν εφόσον κέρδιζαν τις εκλογές. Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία να γίνει ουσιαστική προεκλογική συζήτηση για τα οικονομικά και τις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης που είναι κρίσιμα στοιχεία για το μέλλον της. Η εκλογή μπήκε πάνω από το θεσμό και όπως ήταν φυσικό η επίθεση εκδηλώθηκε ανενόχλητα.
Σε αυτό συνέβαλε και ένα ακόμη σχέδιο: Οι συλλογικές οργανώσεις της αυτοδιοίκησης συγκροτήθηκαν ουσιαστικά ένα χρόνο αργότερα καθώς τυπικά δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο, στην πραγματικότητα όμως αυτό αργούσε για να μην εκδηλωθούν αντιστάσεις στην ακολουθούμενη πολιτική. Αλλά και όταν συγκροτήθηκαν τα συλλογικά όργανα, οι δήμαρχοι ακολούθησαν την ίδια τακτική ακόμη και όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου ξέχασε να εγγράψει στον προϋπολογισμό ένα… αξιοσέβαστο ποσό το οποίο δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.
Μετά από όλα αυτά οι σημερινές εξελίξεις ήρθαν φυσιολογικά: Κατάρρευση κοινωνικών υπηρεσιών, αδυναμία πληρωμών, κίνδυνος στάσης πληρωμών στο προσωπικό και… συμβολικά "λουκέτα" στους δήμους. Από πολύ χειρότερη πλέον θέση, οι δήμαρχοι κινητοποιούνται και ας ελπίσουμε όχι για να παρουσιάσουν άλλοθι για τις ευθύνες κατεδάφισης.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 21:44
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μικρές ιστορίες με… σημασία Κρίση και πολιτισμός »