Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 17:26

Περιφερειακός και διόδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Από την εποχή κατά την οποία ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τον περιφερειακό δρόμο, είχε τεθεί το ζήτημα των διοδίων. Τότε οι τοπικοί παράγοντες διαβεβαίωναν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Στους διάφορους χάρτες που είχαν διανεμηθεί εκείνη την εποχή, υπήρχαν τα… αποτυπώματα των διοδίων πριν την είσοδο στον περιφερειακό, αλλά στις επισημάνσεις είχαμε και πάλι την ίδια απάντηση. Με τις εξελίξεις τίθεται ένα ζήτημα ηθικής τάξης σχετικά με το… ποιος ξεγέλασε ποιον όσον αφορά την υπόθεση αυτή. Γιατί αποκαλύπτεται ότι θέμα διοδίων υπάρχει στη σύμβαση παραχώρησης έστω και αν αυτό είναι δυνητικό από την πλευρά του "Μορέα" και ότι με μισόλογα και… απανταχούσες πάει να περάσει το θέμα στα κουφά.

Είναι προφανές ότι η κατασκευαστική εταιρεία έχει την πρόθεση να λειτουργήσει τα πλευρικά διόδια εισόδου πριν από τον κόμβο του "Καρέλια", αφήνοντας ελεύθερη τη δίοδο μόνο στο κομμάτι μετά από αυτόν. Μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν άφησε καμία ευκαιρία για… έσοδα να πάει χαμένη και διαπραγματεύσεις άνευ ανταλλάγματος συνήθως δεν υπάρχουν.

Αν τελικά λειτουργήσουν διόδια ακυρώνεται ουσιαστικά όλη η λογική λειτουργίας του περιφερειακού δρόμου. Σε εποχές που οι άνθρωποι μετρούν και το τελευταίο ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσουν στη συντριπτική πλειοψηφία να ακολουθήσουν τη σημερινή διαδρομή. Και αν υποστούν όλη την ταλαιπωρία στο Ασπρόχωμα φθάνοντας μέχρι το δρόμο της Διασποράς, δεν έχουν κανέναν λόγο να "ανέβουν" στον περιφερειακό, να κάνουν ολόκληρο κύκλο και να… ξανακατέβουν για παράδειγμα από την Αρτέμιδος. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν όσοι θέλουν να παρακάμψουν την Καλαμάτα και να κατευθυνθούν προς τη Μάνη ή προς τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης ανατολικά της Καλαμάτας. Οσον αφορά την ημερήσια κίνηση το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστο, ενώ στη βραδινή θα είναι ενδεχομένως μεγαλύτερο κάποιες περιόδους και εξαρτώμενο από την πορεία της κρίσης.

Τη σημερινή διαδρομή θα επιλέξουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι κινούνται από την πλευρά της Μεσσήνης (πρώην επαρχίες Μεσσήνης, Πυλίας και μέρος Τριφυλίας) και από την περιοχή των χωριών βορείως της Καλαμάτας (που πολλοί το κάνουν ήδη αποφεύγοντας λόγω κόστους τον αυτοκινητόδρομο). Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, ο περιφερειακός δρόμος θα δέχεται τα ελάχιστα πλέον αυτοκίνητα που κινούνται σε ημερήσια βάση από μακρινές περιοχές και ένα πολύ μικρό μέρος της ημερήσιας κίνησης. Ροή που θα αυξάνεται σε περιόδους μαζικής εξόδου από την Αθήνα, οι οποίες όμως λόγω της κρίσης όλο και περιορίζονται.

Εκ των πραγμάτων και εφόσον εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, ο περιφερειακός ουσιαστικά θα εξελιχθεί σε δρόμο… εποχιακής λειτουργίας. Σε καθημερινή βάση θα αποτελέσει δρόμο παράκαμψης της Καλαμάτας στην κίνηση από και προς τη Μάνη και θα απορροφήσει μόνον ένα μικρό μέρος της κίνησης εντός του νομού. Υποθέτουμε ότι αυτοί που μιλούσαν για "έργο του αιώνα", δεν εννοούσαν αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα με την λειτουργία διοδίων.

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr