Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 08:49

Τα τοπικά προϊόντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εδώ και πολλά χρόνια από τις στήλες μας επισημαίνουμε το γεγονός ότι σε άλλες περιοχές η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στην υπόθεση της προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Την ώρα που οι νομαρχιακοί παράγοντες της Μεσσηνίας τύρβαζαν περί τα άλλα και πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, οι ομόλογοί τους στα Χανιά μεθοδικά οργάνωναν τον "Αγροτικό Αύγουστο". Ο θεσμός φέτος συμπλήρωσε 14 χρόνια ζωής, με την θεσμική αλλαγή έχει περάσει στο Δήμο Χανίων και από φέτος άρχισε να… ταξιδεύει.

Επιασε λιμάνι στη Θεσσαλονίκη και έστησε ένα πανηγύρι κρητικών αγροτικών προϊόντων γύρω από τη Ρωμαϊκή Αγορά και έγινε… πανζουρλισμός σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης από τα οποία αντλούμε τις πληροφορίες. 

Οπως σημειώνεται στα ρεπορτάζ "οι υπαίθριοι πάγκοι που είχαν στηθεί από το πρωί της Τετάρτης με χανιώτικα προϊόντα, όπως μέλι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κρητικά τυριά, ρακόμελο, ξεροτήγανα, πηχτόγαλο και βότανα, άδειασαν το βράδυ της Κυριακής. Στην έκθεση η οποία φέτος έδωσε έμφαση στην ανάδειξη των προϊόντων του ορεινού όγκου του νησιού συμμετείχαν 48 παραγωγοί ενώ στήθηκαν 42 περίπτερα. Ολα τα προϊόντα διατέθηκαν 25-30% πιο φθηνά από τις τιμές της αγοράς".

Οι παραγωγοί έδειξαν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και οι καταναλωτές ευχαριστημένοι από την ποιότητα, καθόσον όπως σημειώνεται κυκλοφορούν προϊόντα ως κρητικά αλλά είναι αμφιβόλου προελεύσεως. Και ζητούσαν να πληροφορηθούν από πού μπορούν να προμηθευτούν αυτά τα προϊόντα. Στα αξιοσημείωτα του υπαίθριου κρητικού παζαριού ήταν και το βιβλίο με κρητικές συνταγές που μπορούσαν να προμηθεύονται οι επισκέπτες από το περίπτερο της Περιφέρειας και του δήμου. Αυτό περιλαμβάνει 365 συνταγές οι οποίες ακολουθούν τη νηστεία και την εποχικότητα των προϊόντων.

Μάλλον δεν χρειάζεται περισσότερο… ρεπορτάζ για να γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι φορείς της αυτοδιοίκησης σε άλλες περιοχές καταβάλλουν πολύ σημαντική προσπάθεια να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα και χτίζουν σταθερά ένα ολόκληρο οικοδόμημα για το σκοπό αυτό. Στη δική μας περιοχή οι ενέργειες εξαντλούνται στις κάθε είδους "γιορτές" που αποτελούν υποκατάστατα των πανηγυριών, αλλά και σε πρωτοβουλίες... εκτός κλίματος και χωρίς στρατηγική.

Η υπόθεση αυτή ασφαλώς δεν αφορά μόνον την αυτοδιοίκηση, πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των παραγωγών οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ως εκ τούτου, το ερώτημα αντί επιλόγου δεν μπορεί παρά να είναι: Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 20:51
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο δρόμος και τα φώτα Δήμος και διατηρητέα »