Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 08:08

Κάποιες σκέψεις για το δρόμο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Οι κάθε επιπέδου αρμόδιοι μάλλον θα έπρεπε να είναι σε συνακρόαση για να ακούσουν τα όσα σέρνουν τις τελευταίες ημέρες οι αναγνώστες, για την υπόθεση παράκαμψης του δρόμου Παραδείσια-Τσακώνα. Ο πολλαπλασιασμός των τηλεφωνημάτων και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί των τελευταίων ημερών, έχουν την εξήγησή τους. Από την αρχή του καλοκαιριού που έπρεπε να έχει παραδοθεί, άρχισε η ιστορία να πηγαίνει όλο και πιο πίσω με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν τα χρονοδιαγράμματα για Δεκαπενταύγουστο και να πηγαίνουμε ταχύτατα για Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι ετοιμάζονται να κατέβουν για τις ελιές τους και αυτή την εποχή η σημερινή διαδρομή - "παρένθεση" στον αυτοκινητόδρομο, για πολλούς έχει γίνει βραχνάς. Σε πρώτη ανάγνωση δεν ενδιαφέρει τον κόσμο ποιος φταίει, εκείνο που καταλαβαίνει είναι πως υπάρχει έτοιμος δρόμος και δεν παραδίδεται. Οι εμπλεκόμενοι πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον και ποντάρουν στην άγνοια για να απαλλαγούν από τις ευθύνες. Οι οποίες φυσικά δεν πρόκειται να καταλογισθούν ποτέ, ούτε και να πληρώσει κανένας για τα όσα έχουν συμβεί σε αυτό το δρόμο από τότε που ξεκίνησε μέχρι τώρα. Εχουμε ζήσει όλη τη διαδρομή και γνωρίζουμε ότι εν προκειμένω ισχύει η ιστορία της καμπούρας του άλλου, όταν έχουν συμβεί σημεία και τέρατα σε όλη τη διαδρομή ανεξαρτήτως χρωμάτων και υπάρχουν καθυστερήσεις χρόνων που θα πρέπει να χρεωθούν αναλογικά.
Κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα η παράκαμψη θα παραδοθεί και όλοι ελπίζουν αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες για να διευκολυνθεί ο κόσμος που θέλει να κατέβει για τις ελιές του αλλά και να "τσιμπήσει" κάτι η εορταστική κίνηση από κάποιους που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την αποκατάσταση της ομαλότητας.
Υπάρχουν όμως δύο σοβαρά θέματα:
- Το πρώτο έχει να κάνει με την απόδοση ευθυνών και κατά πόσον υπάρχει πραγματικά πιθανότητα να "ξεσκονιστεί" από την αρχή μέχρι το τέλος αυτή η ιστορία και σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για "μνημείο" του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων και όσων συμβαίνουν γύρω από αυτά, αλλά κινδυνεύει να μείνει ως "γκρίζα ζώνη" αυτής της αμαρτωλής ιστορίας.
- Το δεύτερο σχετίζεται με την οριστική λύση και κατά πόσον αυτή πραγματικά προχωρεί κανονικά και δεν αντιμετωπίζει πάσης φύσεως προβλήματα. Η προσωρινή λύση έχει παρουσιαστεί ως μέτρο για να μην πληρώνει ρήτρες το Δημόσιο με τα διόδια και δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας ότι δεν θα παρουσιάσει προβλήματα. Διαφορετικά δεν θα ήταν προσωρινή αλλά μόνιμη. Για την οριστική λύση ακούγονται πολλά και διάφορα, χρειάζεται μια υπεύθυνη τοποθέτηση και ειλικρινές χρονοδιάγραμμα.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 20:12