Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 08:03

Ονοματοθεσία και Παπαφλέσσας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τις τελευταίες ημέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για την υπόθεση της ονομασίας του στρατοπέδου, η οποία ανάγκασε το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα να ανασκευάσει τις κατά καιρούς δηλώσεις του και να προβεί σε διευκρινίσεις αναφέροντας ότι θα διατηρηθεί στο στρατόπεδο το όνομα "Παπαφλέσσα".



Στην επιστολή της οικογένειας Φλεσσαίων όμως τέθηκε ένα σοβαρό θέμα, το οποίο επισημάνθηκε και από πολλούς Καλαματιανούς: Δεν υπάρχει κανένας δρόμος στην Καλαμάτα που να έχει το όνομα του Παπαφλέσσα.
Με την ευκαιρία αυτής της παρατήρησης, ανέτρεξα στον πρόλογο του βιβλίου Μαθήματα ιστορίας στους δρόμους της Καλαμάτας" που εκδόθηκε το 2007 στο οποίο επισημαίνοντας την περιπέτεια που έχει υποστεί η ονοματοθεσία "Παπαφλέσσα" έγραφα:
"Κατά περίεργο τρόπο, επισήμως δεν έχει δοθεί το όνομα σε κανέναν δρόμο της πόλης. Κάποια στιγμή όμως πριν από λίγα χρόνια, τοποθετήθηκε πινακίδα με το όνομα "Παπαφλέσσα" εκεί που υπήρχε η "Κουτσομητοπούλου", βορείως της πλατείας Οθωνος. Το όνομα πέρασε στους χάρτες της πόλης, ακόμη και στους επίσημους που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες. Στην επανατοποθέτηση των πινακίδων όμως έφυγε το όνομα "Παπαφλέσσα" και ονομάστηκε πάλι η οδός "Κουτσομητοπούλου". Την ίδια στιγμή υπάρχει η ονοματοθεσία της πλατείας μπροστά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό ως "πλατεία Παπαφλέσσα" (χωρίς να έχει… ανακαλυφθεί σχετική απόφαση, αλλά με το όνομα σε όλους τους επίσημους χάρτες). Πρακτικά λόγω της λειτουργίας της δεν είναι σε χρήση και έτσι φαίνεται σαν η πόλη να αγνοεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821.
Μια λύση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει κατά ένα τρόπο την ιστορική ανακολουθία, θα ήταν η μετονομασία της "Σιδηροδρομικού Σταθμού" σε "Παπαφλέσσα". Θα πρέπει όμως να αντιμετωπισθεί το γεγονός ότι ο δρόμος επισήμως ονομάζεται "Ελευθερίου Βενιζέλου" εκ… μετονομασίας από το 1974 γιατί η χούντα είχε φροντίσει να τον ονομάσει… "21ης Απριλίου"".
Εκείνο πάντως το οποίο μπορεί να διαπιστώσει κάποιος μετά από 6 χρόνια, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί… οποιουδήποτε ονόματος της πλατείας μπροστά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και φυσικά δρόμος με το όνομα του Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα. Η περιπέτεια είχε ξεκινήσει παλαιότερα με την ονομασία του δρόμου στην πλατεία Οθωνος. Ο οποίος για άγνωστο λόγο ονομάστηκε "Κουτσομητοπούλου" ενώ το όνομα ήταν "Παπαφλέσσα". Και είχε δοθεί αυτό το όνομα ήδη από το 1930 όταν η πλατεία Κρεοπωλείων είχε ονομαστεί πλατεία Μανιακίου σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος της ομώνυμης μάχης στην οποία έχασαν τη ζωή τους ο Παπαφλέσσας και οι μαχητές του. Το 1939 όμως οι κρατούντες του καθεστώτος Μεταξά, θεώρησαν… ιστορικότερο τον Οθωνα και προχώρησαν σε μετονομασία της πλατείας.
Αυτά για την ιστορία με την ισχυρή υπενθύμιση ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της Επανάστασης του 1821 απουσιάζει από την ιστορία που (ανα)γράφεται στους δρόμους της πόλης. Και ο δήμος έχει την υποχρέωση να δει επιτέλους αυτό το θέμα με το σεβασμό που αρμόζει.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 21:07
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η θάλασσα και ο δήμος Η πατάτα και το… όνομα »