Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 08:00

Δε φτάνει η… ανάπλαση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στα δρομάκια του Ιστορικού Κέντρου στο πλαίσιο κάποιας από τις αναπλάσεις που έχουν προγραμματιστεί για διάφορες περιοχές. Η αξία της παρέμβασης φυσικά θα κριθεί από τους πολίτες όταν αυτή ολοκληρωθεί αλλά ορισμένες σκέψεις μπορούν να διατυπωθούν ακόμη και σήμερα.


Ετσι μπορούμε να τονίσουμε ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση έχει αξία μόνο όταν ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο μέτρων που θα προστατεύουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Για παράδειγμα η όποια… πλακόστρωση θα πάει περίπατο εφόσον τα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται στους δρόμους του Ιστορικού Κέντρου (ακόμη και στους πεζοδρόμους). Οταν συνεχίζει να συμβαίνει αυτό, οι αναπλάσεις είναι πεταμένα λεφτά αφού οι φθορές είναι διαρκείς. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλατεία Οθωνος όπου κάθε τόσο γίνεται "φρεσκάρισμα" και ακολουθείται πάντα από ξήλωμα αφού κυκλοφορούν ακόμη και φορτηγά και έχει μεταβληθεί σε δρόμο.
Από την άλλη πλευρά ακυρώνεται η λειτουργία των παρεμβάσεων που έχουν σαν σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή, καθώς όχι μόνον μπαίνουν ακόμη και σε πεζόδρομους αυτοκίνητα (και κάθε είδους τροχοφόρα), αλλά παρκάρουν και επάνω στα πεζοδρόμια. Μια κατάσταση που καταγράφεται και περιγράφεται διαρκώς αλλά δεν φαίνεται να συγκινούνται ιδιαιτέρως οι αρμόδιοι του δήμου.
Η αδράνεια που εμφανίζεται όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως δεν είναι τυχαία. Εχει να κάνει με τις αντιδράσεις επαγγελματιών οι οποίοι θεωρούν ότι οι ίδιοι και οι πελάτες τους θα πρέπει να φθάνουν "μέχρι την πόρτα" του μαγαζιού με το αυτοκίνητο. Και αντιδρούν σε κάθε κίνηση που θα αποτρέπει αυτή την κυκλοφορία στην περιοχή. Δημοσίως όλοι είναι με την αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου αλλά όταν επιχειρηθεί η λήψη μέτρων, με διάφορα προσχήματα αρχίζουν οι αντιδράσεις.
Ο δήμος οφείλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να θέσει όρους στην ιστορία της κυκλοφορίας και της στάθμευσης μέσα στην περιοχή που οριοθετείται ως Ιστορικό Κέντρο. Και όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, πρόσβαση στους δρόμους θα πρέπει να έχουν μόνο τα οχήματα τροφοδοσίας και μάλιστα σε συγκεκριμένες ώρες. Και αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί και τεχνικά όπως γίνεται παντού όπου οι δημοτικοί άρχοντες πραγματικά θέλουν να εφαρμόσουν τα μέτρα και όχι να φυτέψουν απλώς… πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας.
Η κυκλοφορία και η στάθμευση είναι ένα από τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε αυτή την περιοχή. Και αναφερόμαστε κατ’ αρχήν σε ζητήματα καθημερινότητας όπως είναι η καθαριότητα, η άθλια εμφάνιση ορισμένων ερειπίων, ο περιορισμός των φαινομένων βανδαλισμών και προβλήματα που μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας είτε κυκλοφορώντας στην περιοχή είτε συζητώντας με τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτήν.
Η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας είναι προϋπόθεση για κάθε άλλη συζήτηση που θα στηρίξει το Ιστορικό Κέντρο, θα προστατεύσει τη φυσιογνωμία του και θα το αναδείξει ως ξεχωριστό στοιχείο για την πόλη.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 19:53
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πολύ… αλμυρή η ανάπλαση Μια παλιά ιστορία »