Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 09:51

Η διάλυση του Δημοσίου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η υπόθεση των δημοσίων υπηρεσιών βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και πολύ καιρό. Η πρόθεση διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και παράδοσης λειτουργιών της σε ιδιώτες είναι στοιχείο της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής και υποστηρίζεται με τον πλέον προκλητικό τρόπο από έναν ολόκληρο προπαγανδιστικό μηχανισμό. Η ανάγκη ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα ώστε να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας είναι εμφανής και έχει προβληθεί πολύ πριν εμφανιστούν τα μνημόνια και οι τροϊκανοί.

Είναι διαφορετικό πράγμα όμως η ανασυγκρότηση από τη διάλυση, και τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται αυτή η ιστορία έχει δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης για "επίορκους", η κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας στις καταγγελίες, οι διώξεις για υποθέσεις που δεν αφορούν την υπαλληλική ιδιότητα σε συνδυασμό με την λεηλασία των μισθών, έχουν δημιουργήσει σε κρίσιμες υπηρεσίες μια κατάσταση η οποία μόνον ως τραγική μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Οι κυβερνώντες έβαλαν στο μάτι τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά δεν έκαναν τίποτε για να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει αποτελεσματική λειτουργία. Ως εκ τούτου φυσιολογικά μπλόκαραν διάφορες υποθέσεις και το επόμενο διάστημα, με το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Οι υπάλληλοι αρνούνται να βάλουν υπογραφή σε κάθε περίπτωση που δεν τηρείται το γράμμα του νόμου και των υποδείξεων. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς δέχονται πιέσεις από πολιτικούς προϊστάμενους και δημόσιες επιθέσεις. Υπάρχουν πληροφορίες για αντικαταστάσεις, υπογραφές από άλλους υπαλλήλους και γενικά κινήσεις οι οποίες "μαγκώνουν" τη λειτουργία του Δημοσίου και μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών, αφού θα πρέπει να ρισκάρει κανένας στην εξυπηρέτηση που θα κάνει υπερβαίνοντας το γράμμα του νόμου ακόμη και σε απλές υποθέσεις.

Καλύτερα γραφειοκράτης παρά "επίορκος" για χατίρι των πολιτικών προϊσταμένων (και όχι μόνον…).

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr